Optužba da je Srbija kriva za rat - iskrivljavanje prošlosti

Izvor: Politika, 11.Nov.2013, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužba da je Srbija kriva za rat - iskrivljavanje prošlosti

BEOGRAD – Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da je svaki pokušaj označavanja Srbije kao krivca za Prvi svetski rat pokušaj iskrivljavanja i revizije istorije i da se tačno zna da je taj rat bio izraz ekspanzionizma koje su imale Austrougarska i Nemačka.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon ceremonije obeležavanja 95 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, istakao da su još od vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle završetka rata postojali oni koji su krivicu za njegovo izbijanje hteli da prebace na Srbiju i pominjući Sarajevski atentat.

„Sarajevski atentat je bio posledica ekspanzionističke politike Austrougarske i Nemačke prema BiH, pre toga je prethodiila aneksija BiH od Austrougarske”, podsetio je Dačić.

Premijer Dačić je naglasio da je to iskrivljavanje i revizija istorije i naveo da bi se to moglo porediti sa tim kao kada bi neko sada optužio Poljsku da nije bila konstruktivna i da je zbog toga izbio Drugi svetski rat.

„U suštini, tačno se zna da je Prvi svetski rat bio izraz ekspanzionizma koji su imale Austrougarska i Nemačka. Uostalom da je Srbija bila tako luda država i Srbi tako lud narod, zašto su odmah u rat pošle ostale zemlje”, zapitao je Dačić i istakao da je Srbija u tom ratu izgubila trećinu stanovništva.

Na pitanje ko to radi, Dačić je odgovorio da je jasno da to rade oni koji su krivi za izbijanje Prvog svetskog rata.

„U Sarajevu imate podizanje spomenika (prestolonasledniku Austrougarske) Francu Ferdinandu - a kada bi u Beogradu započela, na primer izgradnja, spomenika Gavrilu Principu to bi se tumačilo kako mi favorizujemo one koji su taj atentat izvršili”, rekao je Dačić.

Dačić: Srbija na pravoj strani u oba svetska rata

BEOGRAD –Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija u oba svetska rata opredelila za ispravnu stranu i da veruje da joj je potrebno da u miru odlučno ojačamo njeno prirodno mesto, mesto koje ima u porodici ravnopravnih i ujedinjenih evropskih naroda.

Dačić je, posle polaganja venaca i održane ceremonije u okviru obeležavanja 95. godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu, rekao da je potrebno da, sećajući se naših zajedničkih predaka nevino nastradalih u tom ratu, učinimo napor i ojačamo svest o potrebi praštanja i stalne afirmacije života u miru.

Premijer Dačić je istakao da je Srbija izgubila trećinu stanovništva i pretrpela nenadoknadiva materijalna razranja i da se od tih posledica nije u potputnosti oporavila ni do današnjeg dana.

Dačić je podsetio da je Prvi svetski rat počeo napadom na jednu kraljevinu na Balkanu, Kraljevinu Srbiju i sa pijetetom govorio o srpskim pobedama na Ceru i Kolubari, herojskom otporu 1915. godine, povlačenju i golgoti preko Albanije, a zatim i vaskrsnuću srpske vojske i proboju Solunskog fronta sve do konačnog oslobođenja zemlje 1918.

On je rekao da se istorija sve ove godine nadograđivala i obogaćivala novim saznanjima, ali i stereotipima koji su u prvi plan stavljali brojne pobede na bojnom polju i slavne herojske komandante, ali i zapostavila ogromne gubitke i razaranja.

Dačić je naglasio da je hrabrost boriti se za slobodu, da je to čast i vrlina, ali da je prema svim merilima Srbija previše dala u Prvom svetskom ratu.

On je poručio da je obaveza svih nas da istrajemo na dostojanstvenom sećanju na Prvi svetski rat.

Dačić je naglasio da je to obaveza svih, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veru, ali i obaveza da potomcima ostavimo uređenije, stabilnije, demokratičnije i tolerantnije društvo, zasnovano na principima razumevanja, jednakosti, saradnje i nenasilja.

Na spomen kostrunicu palim vaojnicima u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu vence su položile delegacije Vojske Srbije, zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, ali i protivnica Nemačke i Austrije, kao i delegacije grada Beograda i boračkih udruženja.

Tanjug

objavljeno: 11.11.2013.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Lobiram samo za građane Srbije"

Izvor: B92, 11.Nov.2013

Beograd -- Ne postoje nikakvi šumovi u vezi sa energetskim sporazumom Srbije i Rusije, kaže za B92 ministarka energetike Zorana Mihajlović...Državni vrh Srbije razgovarao je danas sa delegacijom iz Rusije, koju je predvodio predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler. Na sastanku je dogovoreno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.