Izvor: Piplmetar.rs, 04.Maj.2024, 07:30

Na Veliku subotu iz srca učinite dobro delo, pomozite i sebi i drugima: Dan provedite u miru Gospodnjem

J. V.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas Veliku Subotu, drugi dan hrišćanske žalosti.
Foto: SPC

Dan pred samo vaskrsenje Hristovo, po verovanju, poslednji je dan koji treba provesti u molitvi, miru i tišini, ali i postu.
Za one koji su postili 40-dnevni Veliki post, ovo je poslednji dan pred pričešće – do nedelje se jede hleb i pije se samo voda.
Najrašireniji naziv za današnji praznik je Velika subota, ali se u nekim krajevima ovaj dan zove i Strašna subota, Zavalita subota, Crvena subota i Dugačka subota. Svi ovi nazivi podsećaju na duge Hristove muka na raspeću. Po...

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Danas je Velika subota: Pripreme za najradosniji hrišćanski praznik teku u tišini, ovo su običaji

Izvor: Piplmetar.rs, 04.Maj.2024

J. P. . .. I ovaj dan vernici provode u molitivi, tišini i postu .. Foto: SPC . . Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju drugi dan hrišćanke žalosti, Veliku subotu. I ovaj dan vernici provode u molitivi, tišini i postu,...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.