Lobiram samo za građane Srbije

Izvor: B92, 11.Nov.2013, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lobiram samo za građane Srbije"

Beograd -- Ne postoje nikakvi šumovi u vezi sa energetskim sporazumom Srbije i Rusije, kaže za B92 ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Državni vrh Srbije razgovarao je danas sa delegacijom iz Rusije, koju je predvodio predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler. Na sastanku je dogovoreno da 24. novebmra počnu radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Gostujući u Vestima TV B92, ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da su se stekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovi da u Srbiji počnu radovi na Južnom toku, te da je Minisarstvo ispunilo svoje obaveze kada je reč o pripremama i eksproprijaciji zemljišta.

"Ministarstvo je pripremilo sve što je trebalo: počev od Zakona o eksproprijaciji, a 10.000 parcela treba da se ekpsropriiše. Kada govorimo o garancija iz budžeta i pravilnicima, to je uradjeno. Kada govorimo o samom 'Srbijagasu' i njegovoj sposobnosti da ispostavi sve fakture, to trenutno nema veze s Južnim tokom, ali 'Srbijagas' svakako u tom smislu nije u najboljem stanju", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da je danas dogovoreno da Srbija i Rusija oko 24. novembra potpišu tri ugovora: jedan će definisati Južni tok kao projekat od opšteg interesa, drugi je sporazum o transportu, a treći sporazum o kreditu, odnosu modelu finansiranja Južnog toka.

"Sad je pitanje dogovora da li se uzima krediti, koliki je taj krediti, da li će biti grejs perioda i na tome od danas moramo intezivno da razgovaramo", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da su sva tri dokumenta, koja treba da budu potpisana u uskladu sa Energetskim sporazumom Srbije i Rusije.

Prema njenim rečima, ne postoje nikakvi šumovi u vezi sa energetskim sporazumom.

"Ova Vlada je uradila više od prethodnih kada je reč o energetskom sprazum, ali da je ova Vlada krenula da uređuje određene odnose to je tačno", rekla je Mihajlovićeva i objasnila da se navodno sporni dokument koji je Vlada usvojila, a koji je predsednik Tomislav Nikolić pominjao tokom posete Moskvi, odnosi na to kako onaj ko predstavlja Srbiju u NIS-u, treba da se ponaša.

Ona podseća da do sada takav dokument nije postojao i ističe da on nije na štetu NIS-a, jer kada ta kompanija ostvaruje profit i širi svoje poslovanje, i Srbiji je dobro.

Na pitanje da li ima zamerke na trenutno poslovanje NIS i da li se nešto u trenutnom poslovanju NIS kosi sa interesom Srbije, ona je odgovorila "aposolutno ne".

Kako kaže, NIS trenutno funkcioniše u okviru zakona i sa predstavnicima te kompanije se održavaju stalne konsultacije – od pravilnika do usklađivanja Zakona o energetici sa Evropskom unijom.

"Ja sam dodala da ukoliko je potrebno da taj dokument pojasnimo, mi smo spremni da razgovaramo o tome", navela je ministarka Mihajlović i dodala da je nakon posete predsednika Nikolića Moskvi, zatražila razgovor s direktorm NIS-a, te da je dogovoreno da se održi sastanak na kome bi se videlo da bilo šta treva da se doda ili oduzme u pomenutom dokumentu.

Odgovarajući na pitanje da li je istina da je želela da iz posla izbaci "Jugorosgas“, posrednika u prodaji ruskog gasa Srbiji, ministarka je rekla da je njena namera da Srbija ima gasnu stabilnost i dovoljno energije i gasa, kao i mogućnost da utiče na cenu gasa koja je, prema njenom mišljenju, previsoka.

"To je zadatak svakog ministra energetike. Ja sam pokušala da obnovim razgovore o ceni gasa, da vidimo kakva je uloga posrednika", navela je ona, podsetivši da pored "Jugorosgasa", u nabavci gasa postoji još jedan posrednik RST (Russian-serbian trading corporation) koji gas nabavlja po nižoj ceni, a Srbiji ga prodaje po višoj, zbog čega te stvari "moraju polako da se rešavaju".

Zorana Mihajlović priznaje da se svojevremeno nije slagala sa načinom na koji je NIS prodat Rusima, ali "da kada se neke stvari urade, tu je tačka".

"Ono što mogu jeste da se naprave pravila. Ja ne lobiram ni za koga. Ja lobiram za građane Srbije i svoju zemlju", poručila je ministarka.

Ministarka je najavila da će ove nedelje posetiti Moskvu gde će sa ruskim partnerima, između ostalog razgovarati i o problemima "Srbijagasa".

Mihajlovićeva podseća da "Srbijagas" samo po fakturama za gas duguje gotovo 200 miliona evra, i da nije u stanju da isplaćuje te fakture.

Država će, prema njenim rečima, naći načina da namiri dugove, ali ta rešenja ne smeju biti kratkoroćna.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mihajlović: Tri sporazuma sa Rusijom za Južni tok

Izvor: Blic, 11.Nov.2013

Izgradnja gasovoda Južni tok u Srbiji počeće 24. novembra, kada će biti potpisana i tri sporazuma sa Rusijom o realizaciji tog velikog infrastrukturnog projekta, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović...Prvi je sporazum koji će Južni tok definisati kao projekat od opšteg interesa,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.