DAČIĆ: Srbija neće ući u NATO, a kritičari vlasti bolje neka ćute

Izvor: Kurir, 18.Feb.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Srbija neće ući u NATO, a kritičari vlasti bolje neka ćute

Srbija neće aplicirati za članstvo u NATO i neće menjati skupštinsku odluku o vojnoj neutralnosti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je poručio kritičarima vlasti, koji ovu situaciju koriste u kampanji, da je bolje da ćute.

Dačić je novinarima u Hotelu "Moskva", uoči skupa posvećenom izazovima na Zapadnom Balkanu, rekao da se u prethodnim danima nije desilo ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dodatno što daje još neke elemente na priču o nivou saradnje sa NATO.

"Sve vlade posle 2000. godine su imale to opredeljenje da se sa NATO grade što bliži odnosi... Srbija je došla do najviše tačke saradnje koja ne podrazumeva članstvo", rekao je Dačić.

Srbija, ponovio je, vodi politiku vojne neutralnosti, što znači da neće pripadati nijednom vojnom savezu.

Dačić je naveo i da se ništa novo nije desilo, da sve zemlje koje su partneri, uključujući i Rusiju, imaju slične sporazume, a da čak postoji i poseban oblik saradnje NATO i Rusije.

"Više se to koristi u kampanji. Srbija ne ide u NATO, to svi znaju, i generalni sekretar NATO, to je rekao i premijer i predsednik države i ja", kazao je Dačić.

Dačić je dodao i da treba pogledati šta je sve ko potpisivao u prošlosti, da je Boris Tadić sa Kondolizom Rajs potpisao dogovor o imunitetima američkih trupa na području Srbije i to jednostrano, a da najnoviji sporazum predviđa dvostruki imunitet.

"Bolje da ćutite", rekao je Dačić, podsetivši i da je dokument o osnivanju Centra za otklanjanje elementarnih nepogoda u Nišu potpisan u prisustvu Tadića i da on predviđa da osoblje ima status kao osoblje ambasade.

Iz svega se, prema Dačićevom mišljenju, vidi koliko je važno samo napasti nešto što radi Vlada Srbije.

"Nemamo nikakvih problema sa Rusijom, EU i NATO. Svi znaju naše pozicije, hoćemo neutralnost, članstvo u EU i bratske odnose sa Rusijom", poručio je Dačić.

Skupština je prošle nedelje usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške.

Autor: Tanjug,Foto: Dragana Udovičić
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   NATO skup,   Moskva

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saradnja Srbije i RS kao podsticaj za celu BiH

Izvor: RTS, 18.Feb.2016

Zemlje Zapadnog Balkana treba da traže zajedničke interese i smanje rizike nestabilnosti, a saradnja Republike Srpske sa Srbijom treba da bude podsticaj za celu Bosnu i Hercegovinu da dublje sarađuje sa ostatkom regiona, poručili su učesnici Diplomatskog dijaloga o saradnji na Zapadnom Balkanu. ...

Nastavak na RTS...

Dačić: Revizija istorije doprinosi nestabilnosti

Izvor: Danas, 19.Feb.2016, 09:52

Beograd - "Ključni faktori nestabilnosti u BiH su razlike u težnjama tri konstitutivna naroda, težnje velikih sila za revizijom Dejtonskog sporazuma i različito viđenje ratova devedesetih godina, kao i revizija istorije koja doprinosi unutrašnjoj društvenoj konfrontaciji i porastu nacionalizma",...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.