Saradnja Srbije i RS kao podsticaj za celu BiH

Izvor: RTS, 18.Feb.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije i RS kao podsticaj za celu BiH

Zemlje Zapadnog Balkana treba da traže zajedničke interese i smanje rizike nestabilnosti, a saradnja Republike Srpske sa Srbijom treba da bude podsticaj za celu Bosnu i Hercegovinu da dublje sarađuje sa ostatkom regiona, poručili su učesnici Diplomatskog dijaloga o saradnji na Zapadnom Balkanu.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić rekao je da je odgovor Srbije na suprotstavljene stavove u BiH zalaganje za rešenje koje proističe iz konsenzusa i koje neće biti nametnuto entitetima.

Dačić je ukazao da u BiH postoje tri ključna faktora nestabilnosti: različite težnje tri konstitutivna naroda, interesi velikih sila za reviziju Dejtonskog sporazuma i pokušaji revizije istorije.
"Sa BiH imamo uzlazni trend odnosa i učestalost susreta", konstatovao je Dačić, izrazivši uverenje da će se to i nastaviti, u prilog razvoju ekonomske saradnje kao zajedničkog cilja.
Kako je dodao, dve strane su izrazile obostrani interes za revitalizaciju infrastrukturnih veza i zajedničke energetske projekte.
Kad je reč o kontekstu Zapadnog Balkana, šef srpske diplomatije je poručio da treba obratiti pažnju na težnje za ustavnom revizijom u BiH, razvoj odnosa između Beograda i Prištine, praćenje situacije u Makedoniji i sprečavanje razvoja ekstremizma u regionu.
"Na Zapadnom Balkanu uvek su bili prisutni interesi velikih sila i zato je dobro da zemlje regiona sve probleme rešavaju same, bez uplitanja spolja", zaključio je Dačić.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske Petar Đokić ocenio je da je razvoj regiona moguć samo kroz saradnju i istakao da Srbija i Republika Srpska imaju zajedničku ideju, a to je da brinu kako srpski narod živi i kako da živi bolje.
"Granice ne treba da budu prepreka za kvalitetniji način života", poručio je, podsetivši na čvrste istorijske veze između Srbije i RS.
Predsednik političke stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić naglasio je da saradnja Republike Srpske kao dela BiH sa Srbijom treba da bude podsticaj i za celu BiH da uđe u puniju saradnju i sa našom zemljom i sa ostatkom regiona.
Janjić je ukazao da je naš region peti u svetu po bogatstvu voda što treba, naglasio je, svakoga da stavi pred pitanje čiji je odgovor jasan - zajedno smo jači.
Razvoj bošnjačko-srpskog dijaloga, kako je istakao, podrazumeva stabilne odnose između Beograda i Banjaluke i to ne samo između vlada, već na svim nivoima.
Diplomatski dijalog "Zapadni Balkan - izazovi saradnje i rizici nestabilnosti: odnos Srbije sa BiH i RS" u hotelu "Moskva" organizovao je Forum za etničke odnose.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

IVICA DAČIĆ: Srbija će zatvoriti granice za migrante!

Izvor: Kurir, 19.Feb.2016, 08:46

Ukoliko Austrija početkom marta spusti rampu za sve izbeglice, kao što je rekao Sebastijan Kurc, to će biti naš odgovor, kaže ministar spoljnih poslova...BEOGRAD - Sve je realnija mogućnost da Srbija oko 1. marta zatvori granice za migrante koji dolaze iz ratnih zona Bliskog istoka!..Ovo je za...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.