„Ključni faktori nestabilnosti u BiH su razlike u težnjama tri konstitutivna naroda, težnje velikih sila za revizijom Dejtonskog sporazuma i različito viđenje ratova devedesetih godina, kao i revizija istorije koja doprinosi unutrašnjoj društvenoj konfrontaciji i porastu nacionalizma“, izjavio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. On je ovo rekao na diplomatskom dijalogu u organizaciji Foruma za etničke odnose pod naslovom „Zapadni Balkan izazovi saradnje i rizici nestabilnosti: odnos Srbije sa BiH i RS“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Kao najveći izazov stabilnosti BiH, on međutim ističe razlike u težnjama tri konstitutivna naroda, a koje se prvenstveno odnose na unutrašnje uređenje. „Pripadnici srpskog naroda smatraju da imaju pravo da Republika Srpska bude autonomna u granicama Dejtonskog sporazuma, hrvatski narod, kome podršku daju i političari iz Hrvatske, manje se ili više otvoreno zalaže za osnivanje trećeg entiteta, dok je bošnjački narod više sklon centralizaciji i unitarizaciji“, navodi Dačić.

Glavna unutrašnja pretnja svih zemalja ovog regiona jeste porast nacionalizma i nemogućnost političkih elita da se obračuna sa brojnim postupcima, čiji je i uzrok i posledica ekstremni nacionalizam, smatra Dačić.

Pravo je vreme za ovu vrstu dijaloga, da iskoristimo još malo vremena dok izborna kampanja ne bude centar svih političkih tema u Srbiji i da malo razgovaramo o regionalnoj saradnji između Republike Srpske i Srbije, kao i BiH i Srbije, rekao je Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose.

„Iz iskustva decenijskog kvarenja, pa popravljanja odnosa u regionu, put saradnje je poželjan, ali i jako težak i zaista je opasna iluzija da se nešto može rešiti preko noći ili zavrtanjem ruku nekome“, rekao je Dušan Janjić, predsednik političke stranke Aktivna Srbija. On je istakao da stabilni odnosi RS i Srbije podrazumevaju učešće svih i da je neophodno uraditi sve što se može, da se omogući RS da sama rešava svoje probleme, a ako se ne može pomoći, ne treba smetati.

Partijska saradnja

Dušan Janjić, predsednik Aktivne Srbije, i Petar Đokić, predsednik Socijalističke partije Republike Srpske i ministar u Vladi RS, potpisali su sporazum o međupartijskoj saradnji. Kako je rečeno, cilj tog sporazuma je unapređenje saradnje te dve republike, kao i promovisanje ideja levice za rešavanje društvenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari