Amnesti pozvao Dačića i vladu da podrže Paradu ponosa

Izvor: Studio B, 30.Avg.2013, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti pozvao Dačića i vladu da podrže Paradu ponosa

Međunarodna organizacija "Amnesti internešnel" pozvala je premijera Srbije Ivicu Dačića da podrži Paradu ponosa u Beogradu, planiranu za 28. septembar, a ministarstvo unutrašnjih poslova da obezbedi taj događaj

"Amnesti internešnel poziva premijera da obezbedi punu podršku vlade za planiranu šetnju, u skladu sa svojim obavezama za poštovanje, zaštitu i ostvarenje prava na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja za sve građane, bez diskriminacije, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta", navodi se u saopštenju objavljenom na vebsajtu ove organizacije.

Amnesti je, takođe, pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme sve neophodne mere da zaštiti učesnike parade i da se postara za saradnju odgovornih vlasti sa organizatorima tog događaja kako bi se on održao "bez opstrukcija i prepreka".

Ova organizacija izrazila je zabrinutost jer srpska vlada još nije odobrila organizaciju Parade ponosa, a organizatori nisu dobili garancije da taj događaj neće biti ponovo zabranjen ove godine.

Pored toga, Amnesti je pozvao premijera Dačića i zvaničnike vlade da javno osude sve pretnje i nasilje protiv organizatora i učesnika Parade ponosa i da se postaraju za sprovođenje hitnih, nepristrasnih i efikasnih istraga napada i pretnji protiv pripadnika LGBT populacije uoči ovog skupa, a da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Organizacija podseća da je Parada ponosa u Beogradu bila otkazana prethodne dve godine, pošto je saopšteno da policija nema kapacitete da omogući odgovarajuće bezbednosne uslove zbog "ozbiljnih bezbednosnih pretnji".

Amnesti, takođe, ističe da nije upoznat sa time da je sprovedena ijedna istraga o pretnjama s tim u vezi iz 2012. godine ili da je usledio sudski proces.

Ova organizacija priznaje da su pred Srbijom, pred početak pristupnih pregovora sa EU, brojna pitanja, ali i naglašava da vlada u Beogradu ne može da ignoriše svoje obaveze u pogledu ljudskih prava.

Amnesti, međutim, ističe i da je Srbija u protekloj godini ostvarila izvestan napredak u garantovanju prava LGBT populacije, uključujući sankcionisanje zločina mržnje motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom u okviru krivičnog zakona.

 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.