ŠTA SE SVE MENJA OD 1. SEPTEMBRA! SANKCIJA ZA ĐAKE I PET DANA SUSPENZIJE IZ ŠKOLE! TOKOM ODSUSTVA S NASTAVE PREDVIĐENA RIGOROZNA KONTROLA UČENIKA!

Izvor: TimockeVesti.net, 31.Avg.2023, 04:36

ŠTA SE SVE MENJA OD 1. SEPTEMBRA! SANKCIJA ZA ĐAKE I PET DANA SUSPENZIJE IZ ŠKOLE! TOKOM ODSUSTVA S NASTAVE PREDVIĐENA RIGOROZNA KONTROLA UČENIKA!

Srbija, 31. avgust – Učenici će biti udaljeni s nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza, predviđaju, između ostalog, izmene i dopune zakona u oblasti obrazovanja. Ova mera, koja je apsolutna novina u našoj prosveti, poznata nam je iz američkih filmova, kao suspenzija s nastave.
Kako su naveli iz Ministarstva prosvete, ovo je samo još jedna u nizu tačaka koje je Vlada usvojila i koja treba da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije. Krajnji cilj, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << prema rečima ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, jeste da ove izmene ojačaju vaspitnu funkciju škola, kao i da povećaju odgovornost svih aktera u školskom životu.
Suspenzija, naravno, sama po sebi ne znači ništa. Ono što je bitno jeste da će, kako obećavaju nadležni, ova mera biti praćena ozbiljnim nadzorom odsutnog učenika, koji svakako neće moći da se smuca po ulicama u periodu dok ne ide u školu. Naprotiv, biće mu povereni konkretna zaduženja i zadaci.
Pored ove, novinu predstavlja i to što će od ove školske godine ocena iz vladanja u prosek, na polugodištu i kraju godine, ulaziti već od drugog razreda osnovne škole, za razliku od dosadašnjeg pravila da se računa od šestog razreda.
U cilju poboljšanja kvaliteta nastave, obrazovanja i vaspitanja doneta je odluka i o tome da se smanji broj učenika u odeljenjima, te će od sada broj đaka u razredu biti ograničen na 28.
Postojaće i mogućnost društvenokorisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, kao i skraćeni rokovi za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika, ali i odlaganje ispisivanja učenika iz škole dok se vodi disciplinski postupak.
Članak ŠTA SE SVE MENJA OD 1. SEPTEMBRA! SANKCIJA ZA ĐAKE I PET DANA SUSPENZIJE IZ ŠKOLE! TOKOM ODSUSTVA S NASTAVE PREDVIĐENA RIGOROZNA KONTROLA UČENIKA! se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.