NOVE POGODNOSTI ZA PENZIONERE – SOCIJALNI KREDITI I DNEVNI BORAVAK, I NE SAMO TO!

Izvor: TimockeVesti.net, 30.Avg.2023, 04:36

NOVE POGODNOSTI ZA PENZIONERE – SOCIJALNI KREDITI I DNEVNI BORAVAK, I NE SAMO TO!

Srbija, 30. avgust – Penzionerima u Srbiji uskoro će biti ponuđeni socijalni krediti, pod znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, uz pomoć kojih će oni moći da nabavljaju ogrev, zimnicu, belu tehniku i sve ostalo što im je u datom trenutku potrebno. Ovo je dogovoreno na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog sa predstavnicima tri reprezentativna udruženja penzionera Srbije.
– Takođe je dogovoreno da se formira i nacionalni savet za brigu o penzionerima, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << kao i da Vlada podrži projekte za osnivanje dnevnih boravaka za starije. Mnogi ne žele svoje roditelje da smeste u dom za stare, već bi da im pruže odgovarajuću brigu i pomoć samo dok su na poslu. Takvih boravaka u Srbiji nema, pa smo mi predložili, a premijerka i ministar Mali prihvatili inicijativu za njihovo osnivanje – kaže za Kurir Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera „Nezavisnost“.
Penzionerima je obećano i da će se razmotriti mogućnost da se povećaju sredstva za društveni standard i da sa sadašnjih 0,1 odsto, koliko se izdvaja iz kase PIO fonda, taj procenat bude povećan na 0,15. Najveći deo ovog novca ide na besplatan oporavak najstarijih u srpskim banjama, što znači da će privilegiju da se o trošku Fonda leči imati veći broj najstarijih sa najnižim primanjima.
– Tema sledećeg sastanka biće kazneni poeni za odlazak u penziju. Tada ćemo dobiti tačan broj ljudi koji su obuhvaćeni penalizacijom i mogućnosti da se oni ukinu. Bilo je reči i o povratku novca koji je penzionerima oduzet umanjenjem penzija 2014. i 2015, ali nam je rečeno da od toga nema ništa, pošto para u budžetu za te svrhe nema – kaže Grabundžija.
U saopštenju koje je stiglo iz kabineta premijerke Ane Brnabić, ona se zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru istakavši da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.
Ministar finansija Siniša Mali podsetio je seniore na sva povećanja njihovih primanja u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata.
– Švajcarska formula plus dala je očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate – rekao je Mali.
Izvor: Novosti
Članak NOVE POGODNOSTI ZA PENZIONERE – SOCIJALNI KREDITI I DNEVNI BORAVAK, I NE SAMO TO! se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.