U Nemačku iz Grčke stiglo 47 dece izbeglica bez roditelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2020, 14:07

U Nemačku iz Grčke stiglo 47 dece izbeglica bez roditelja

Grupa od 47 dece izbeglica bez roditeljske pratnje, evakuisanih iz kampova u Grčkoj, doputovala je danas u Nemačku. Maloletni migranti iz Avganitana, Sirije i Eritreje stigli su avionom iz Atine u Hanover. Svi su testirani na korona virus pre polaska i ostaće u dvonedeljnom karantinu pre nego što budu otišli u druge nemačke gradove. Porodice nekih od njih već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su u Nemačkoj.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da je evakuacija dece "rezultat višemesečne pripreme i intenzivnih razgovora sa evropskim partnerima". On je izrazio nadu da će i druge zemlje uskoro preuzeti decu migrante, prenosi AP.

Decu koja su bila u kampovima na Lezbosu, Samosu i Hijosu, na aerodromu u Atini ispratio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

On je rekao da grčka vlada pokušava da utiče na druge članice EU da ponude deci koja su pobegla od ratova i progona nov život i da mu je drago da je taj program konačno implementiran.

Izrazio je nadu da će više od 1.500 maloletnika biti relocirano narednih meseci.

"Grčka će nastaviti da tretira sve one koji stignu u zemlju sa velikim razumevanjem. Ali u isto vreme, Grčka ima obavezu da čuva i štiti svoje granice. Pokazali smo da kao zemlja možemo da uradimo obe stvari", rekao je Micotakis.

U sredu je 12 dece otputovalo u Luksemburg. Prema navodima Ujedinjenih nacija, u Grčkoj je početkom aprila boravilo 5.200 dece bez roditeljske pratnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.