Šojble: Biće izazov da se obezbedi brz zajam Grčkoj

Izvor: Blic, 14.Jul.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble: Biće izazov da se obezbedi brz zajam Grčkoj

Ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble izjavio je danas da će biti izazov obezbediti Grčkoj brz zajam da izbegne bankrot po dugovima koji stižu na naplatu sledeće nedelje.

Grčka, koja već kasni u isplati Međunarodnom monetarnom fondu oko dve milijarde evra, do 20. jula mora da isplati Evropskoj centralnoj banci 4,2 milijarde evra.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dejselblum rekao je uoči sastanka ministara finansija da će biti razmotreni svi mogući instrumenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za obezbeđivanje prelaznog finansiranja.

Šojle je rekao da će zajmovi Grčkoj morati da se obezbede ove nedelje da bi se "izbegla dramatična situacija u ponedeljak".

On je rekao da je jedno rešenje da se uključi Evropska komisija s mogućnošću korišćenja sredstava iz budžeta EU.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn poručio je danas da ne treba očekivati da Velika Britanija, koja nije deo evrozone, plaća išta za paket pomoći Grčkoj.

- Ideja da će britanski poreski obveznici biti u ovome za dogovor s Grčkom je potpuno bez šansi. Evrozona treba da plaća svoje račune - rekao je Ozborn.

Šojble je rekao da "ništa ne sprečava neku zemlju da dobrovoljno obezbedi novac Grčkoj za prelazno finansiranje".

Ministar finansija Finske Aleksander Srtub, koji je bio jedan od najžešćih protivnika paketa pomoči Grčkoij, rekao je da sada ima šest načina da se obezbedi pomoć Atini za hitno finansiranje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šojble: Biće izazov da se obezbedi brz zajam Grčkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jul.2015

Ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble izjavio je danas da će biti izazov obezbediti Grčkoj brz zajam da izbegne bankrot po dugovima koji stižu na naplatu sledeće nedelje...Grčka, koja već kasni u isplati Međunarodnom monetarnom fondu oko dve milijarde evra, do 20. jula mora da isplati Evropskoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.