Roboti Bibot i Blubot omiljeni u Našoj radosti u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 13:28

Roboti Bibot i Blubot omiljeni u "Našoj radosti" u Subotici

PU „Naša radost“ u Subotici, koja je nosilac Erazmus projekta u kome učestvuju i predškolske ustanove iz Grčke, Bugarske i Slovenije, domaćin je međunarodne konferencije na kojoj vaspitači razmenjuju iskustva o vaspitno-obrazovnim metodama koje primenjuju u radu sa decom. Najveće interesovanje i dece i vaspitača iz inostranstva izazvali su – roboti Bibot i Blubot.

Robot Bibot omiljena je igračka Lejle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Elmati i Tee Ratkajić koje pohađaju vrtić „Šumice“ u PU „Naša radost“ u Subotici. On ne samo da izgleda kao pčelica već je isto tako i pametan i vredan. Izvršava sve zadatke koje mu devojčice zadaju, pa tokom igre s njim mnogo toga i nauče.

„Igramo se. Uz to, pričamo i priču. Ta „pčelica“ mora to da uradi“, objašnjava petogodišnja Lejla Elmati, koja pohađa vrtić „Šumice“ u okviru PU „Naša radost“ u Subotici, šta sve radi ovaj robot.

Tea Ratkajić, njena drugarica iz vrtića, takođe voli robota Bibota.

„Kada stisneš ovu strelicu, onda on ide napred. A kada hoćeš da narediš Bibota da se okrene, onda stisneš ovo dugmence“, objašnjava Tea Ratkajić na koji način ona upravlja Bibotom.

Pored Bibota, mališani u vrtiću „Šumice“ imaju priliku da se igraju i sa robotom Blubotom. Oni deci olakšavaju da uče matematiku ili ispričaju bajku, a tome ih podučava vaspitačica Edina Đorović.

„Bibot i Blubot razvijaju kod dece kritičko i logičko razmišljanje, saradnju, komunikaciju.... Veoma su pogodni za vaspitno-obrazovni rad, matematičko-logičke pojmove, jezičke kompetencije.... Pomoću Bibota, možemo i bajke da prepričamo“, kaže Edina Đorović, vaspitačica i koordinatorka Erazmus projekta u PU „Naša radost“ u Subotici.

Kako primena robota Bibota i Blubota pomaže u razvijanju logičkog razmišljanja kod dece, uverili su se i gosti iz Grčke, Bugarske i Slovenije.

„Nama u Sloveniji Bibota nije poznat. Ali, sada smo ga upoznali u Subotici. Stekli smo praksu u nečemu što je za nas novo. Ubuduće ćemo ga i mi koristiti“, kaže Ksenija Ulaga, vaspitačica iz Slovenije koja je učestvovala u radionicama s decom u PU „Naša radost“ u Subotici.

Radionice su organizovane u okviru Erazmus programa čiji je nosilac PU „Naša radost“ u Subotici.

„Predškolska ustanova „Naša radost“ u Subotici dugi niz godina gaji jednu izuzetno kvalitetnu tradiciju: kao „kolevka predškolstva“, savremenog načina rada i pristupa u radu“, kaže Nebojša Markez, direktor PU „Naša radost“ u Subotici.

U okviru Erazmus projekta, na Velikoj terasi na Paliću održana je Međunarodna konferencija na kojoj su PU „Naša radost“ iz Subotice i partneri iz Grčke, Bugarske i Slovenije razmenili iskustva i metode čiji je cilj unapređenje vaspitno-obrazovnog rada sa decom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.