Predsednica Grčke traži istragu o prisluskivanju političara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 17:02

Predsednica Grčke traži istragu o prisluskivanju političara

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zatražila je danas istragu o prisluškivanju telefona jednog političkog lidera od strane grčke obaveštajne službe (EIP).

Prošle nedelje, u jeku zabrinutosti u EU zbog upotrebe špijunskog softvera, izbio je skandal i izazvao uzbunu u Grčkoj, a opozicione stranke su aferu o prisluškivanju nazvale "lični Votergejt premijera Kirijakosa Micotakisa", prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters.

Sakelaropulu je u saopštenju podsetila da je zaštita prava na privatnost "osnovni preduslov demokratskog i liberalnog društva" i da poštovanje demokratije prevazilazi politiku.

"Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja", rekla je predsednica Grčke.

Lider grčke socijalističke partije PASOK i poslanik u Evropskom parlamentu, Nikos Andrulakis, potvrdio je ranije da je saznao da je EIP prisluškivao njegove razgovore prošle godine, a potom su smenjeni načelnik EIP i šef kabineta premijera Kirijakosa Micotakisa.

Portparol vlade je potvrdio da je EIP prisluškivao Andrulakisov telefon, ali tvrdi da je taj nadzor, koji je odobrio tužilac, bio zakonit i da je premijer o tome obavešten prošle nedelje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.