Deca iz Srbije zarobljena na aerodromu na Kipru: Grci im ne daju da pređu u turski deo!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca iz Srbije zarobljena na aerodromu na Kipru: Grci im ne daju da pređu u turski deo!

Trinaestoro dece iz Srbije od sinoć je "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Kompanija Er Pink je poslala dva aviona za prevoz dece iz Srbije koja se nalaze "zarobljena" na aerodromu u Larnaki na Kipru.

Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Kulturno-umetničkog društva "Izvor", uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smeštena negde na grčkom delu ostrva.

Foto: Wikipedia/Tsiapinis

- Deca su trebala da gostuju na nekom Kulturno-umetničkom društvu na ''okupiranoj'' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo - rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

Vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo da gostuje na festivalu folklora u mestu Girne (na grčkom Kirenija).

- U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu - objasnio je Tošić.

Foto: Facebook

- Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne mešamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni deca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za decu ali ni to nisu uradili - objasnio je Tošić i dodao:

- Planiraju da nas ovde drže do srede i onda vrate za Srbiju. A deca do tad da spavaju ovde na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni.

Foto: Facebook

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga reše.

Foto: Facebook

- Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da reši problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski deo i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu decu i to je nedopustivo - tvrde u ambasadi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ON JE SA DECOM ZAROBLJEN NA LARNAKI: Oglasio se Dejan, direktor KUD Izvor!

Izvor: Kurir, 17.Apr.2017

..."Poštovani roditelji,..Ovim putem Vas obaveštavamo da smo zadržani na aerodromu i da carinik nije hteo da nas pusti da prođemo carinsku kontrolu, hoće da nas vrate 194 kada ima sledeći let Kontaktirao sam organizatora festivala koji kaže da nikada se nije desilo da zadrže grupu On čini sve...

Nastavak na Kurir...

"Deca su dobro, ako znate nekog iz ministarstva, pomozite"

Izvor: B92, 17.Apr.2017

Vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić navodi da je trinaestoro dece iz Srbije, koja su "zarobljena" na aerodromu u Larnaki na Kipru, dobro...Njima carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva i oni se od nedelje nalaze na kiparskom aerodromu...Kako je objasnio...

Nastavak na B92...

Kraj drame na Kipru: Air Pink šalje dva aviona po decu iz Srbije, koja su “zarobljena” u Larnaki

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2017

Kompanija Er Pink (Air Pink) uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije večeras će poslati dva aviona za prevoz trinaestoro dece iz Srbije koja su "zarobljena" na aerodromu u Larnaki na Kipru...Er Pink će potpuno besplatno poslati svoje letelice po srpsku decu u Larnaku. Sa ovim potezom kompanije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Deca iz Srbije "zarobljena" na Kipru, trebalo je da obaveste Ministarstvo pre puta

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2017

Trinaestoro dece iz Srbije od sinoć je "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji...Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umetničkog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Avioni upravo poleteli po decu na Kipar: Mališani u Beogradu u 3 sata posle ponoći

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2017

Avioni "Air Pinka", kojima bi trebalo da se izvuku deca iz Srbije koja se od sinoć nalaze zarobljena na aerodromu na Kupru, upravo su poleteli za Larnaku...Očekuje se da će se avioni sa decom u Beograd vratiti između 2.30 i 3.00 sata iza ponoći. Kapetani koji će upravljati letelicama su Tomislav...

Nastavak na Telegraf.rs...

Deca iz Srbije "zarobljena" na aerodromu u Larnaki

Izvor: RTS, 18.Apr.2017, 04:04

Trinaestoro dece iz Srbije od sinoć je "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, potvrđeno je "Tanugu" u Ambasadi Srbije u Nikoziji. Vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić naveo je na svom profilu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.