Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

Izvor: B92, 26.Dec.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

Podgorica -- Crna Gora je u 11 meseci ove godine najviše robe uvezla iz Srbije, u vrednosti od 473,8 miliona evra, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku Monstat.

Uvoz u Crnu Goru iz Srbije gotovo je četiri puta veći od uvoza iz Grčke, koja se nalazi na drugom mestu.

Prema preliminarnim podacima Monstata, do kraja novembra iz Crne Gore je izvezena roba u vrednosti od 418 miliona evra, što je 38,9 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako je saopšteno, Crna Gora je u 11 meseci ove godine najviše robe izvezla u Mađarsku za 76,4 miliona evra, Srbiju - 73,7 miliona i Grčku - 39,1 miliona evra.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prvih 11 meseci iznosila je oko 2,08 milijardi evra, odnosno 14,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Statističari su saopštili da su u strukturi izvoza najviše bili zastupljeni obojeni metali i gvožđe i čelik, vredni 204,4 miliona evra, dok su u uvozu dominirali hrana i žive životinje vrednosti 319 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena bila je najveća sa zemljama potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom, navodi se u saopštenju Monstata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.