Zakon o pušenju podržava 81 odsto odraslih građana

Izvor: Blic, 26.Dec.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o pušenju podržava 81 odsto odraslih građana

Istraživanje koje je sprovedeno krajem novembra, 12 meseci nakon početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, pokazalo je da 81 odsto odraslih stanovnika Srbije podržava ovaj Zakon, što je za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Istraživanje je takođe pokazalo da je isto toliko povećan broj građana koji zna da je pušenje uzročnik teških i brojnih bolesti, da je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okoline, kao i da pušači treba da vode računa gde puše kako ne bi ugrozili zdravlje drugih. Takvih je čak 90 odsto, navedeno je u saopštenju Centra za promociju zdravlja u Subotici.

U poređenju sa istraživanjem sprovedenim novembra 2010. godine kada je počela primena Zakona, značajno je smanjena izloženost stanovništva duvanskom dimu, na radnim mestima (sa 45 smanjena je na 31 procenat), a u školama i fakultetima sa 44 na 23 odsto.

Taj procenat je u mnogo manjoj meri opao kada se radi o izloženosti duvanskom dimu u kući prijatelja ili rođaka, sa 83 tek na 74 odsto, a veoma malo je opao i procenat stanovnika koji dozvoljavaju pušenje u svom domu, sa 48 samo na 45 odsto.

Uočavaju se i promene u ponašanju pušača, pa sada čak 48 odsto njih želi da prestane sa tom navikom, a zbog primene zabrane pušenja na javnim mestima, petina svih pušača je smanjila broj popušenih cigareta u toku dana, dok čak četvrtina ozbiljno razmišlja da prestane da puši.

Rezultati istraživanja ukazuju da među stanovnicima Srbije postoji razvijena svest o tome da je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu donet kako bi se unapredilo i zaštitilo njihovo zdravlje, tako da podrška Zakonu raste.

Iako je poštovanje Zakona na zavidnom nivou, manje od polovine ispitanika smatra da je potrebna stroža kontrola i oštrije kazne za kršenje Zakona, navedeno je u saopšetnju Centra za promociju zdravlja u Subotici.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

iPhone posustao u Evropi

Izvor: NaDlanu.com, 26.Dec.2011

Kako je pokazalo istraživanje analitičke kuće Kantar, prodaja iPhonea u Evropi, izuzev Velike Britanije, opada... Analitičari veruju da su glavni uzroci za to rastuća ekonomska kriza na Starom kontinentu i sve povoljnije cene brojnih konkurenata. Kako je izračunato u periodu od 12 nedelja, zaključno...

Nastavak na NaDlanu.com...

Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

Izvor: B92, 26.Dec.2011

Podgorica -- Crna Gora je u 11 meseci ove godine najviše robe uvezla iz Srbije, u vrednosti od 473,8 miliona evra, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku Monstat...Uvoz u Crnu Goru iz Srbije gotovo je četiri puta veći od uvoza iz Grčke, koja se nalazi na drugom mestu...Prema preliminarnim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.