Cakalotos: Evrozona voljna da Grčkoj pruži novu šansu

Izvor: RTS, 07.Jul.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cakalotos: Evrozona voljna da Grčkoj pruži novu šansu

Uprkos referendumu na kojem su građani odbili predlog kreditora, države evrozone na vanrednom samitu u Briselu pokazale su političku volju da pomognu Grčkoj da postigne dogovor o paketu pomoći, ocenio je novi ministar finansija u grčkoj vladi Euklid Cakalotos.
Cakalotos, koji je na mestu ministra finansija zamenio Janisa Varufakisa, rekao je novinarima da je bilo napretka na sastancima s njegovih 18 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kolega iz zemalja evrozone i dodao da "postoji politička volja da se Grčkoj pruži nova šansa", prenosi Tanjug.

Upitan zašto nije doneo novi set grčkih predloga reformi na razgovore ministara finansija evrozone, održanog uoči ključnog samita, Cakalotos je odgovorio da "to nije tako jednostavno".
"Videćemo da li će se to (iznošenje grčkih predloga) dogoditi večeras ili sutra", dodao je ministar.
Izvor iz EU blizak pregovorima, rekao je da je Cakalotos tokom sastanaka s kolegama iz evrozone pokazao "mnogo inteligencije i izuzetnu skromnost", preneo je AFP.
Ovaj izvor dodaje da je grčki ministar tražio novi program pomoći za "dve ili tri godine", ali da je za pregovore o tome potrebno mnogo vremena, što znači da će biti potrebne finansije kojima će se premostiti period od narednih nekoliko sedmica.
Uoči samita, grčki premijer Aleksis Cipras sastao se s liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije.
Merkelova je dolazeći na samit novinarima rekla da zasad nema osnove za pregovore Grčke i kreditora pošto su Grci na referendumu u nedelju odbili ponudu poverilaca.
"Ističe vreme, to nije više pitanje nedelja, već dana. Videćemo šta grčki premijer ima da nam kaže", rekla je Merkelova i dodala da bez solidarnosti i reformi nema rešenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.