Bugarska, Turska, Grčka i Makedonija bez ruskog gasa

Izvor: Blic, Tanjug, 06.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska, Turska, Grčka i Makedonija bez ruskog gasa

Rusija je jutros potpuno obustavila isporuke gasa Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Makedoniji i Hrvatskoj, preko Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Bugarske. Rusija je Hrvatskoj popodne ponovo počela da isporučuje gas, posle jutrošnje potpune obustave.



Rumunska kompanija "Transgas" je jutros saopštila da su isporuke ruskog gasa u Rumuniju smanjene oko 75 odsto u odnosu na ugovoreni nivo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Uvoz ruskog gasa sada je smanjen oko 75 procenata", precizirao je direktor "Transgasa" Joan Rusu, preneo je Rojters.

Obim ruskog prirodnog gasa koji se preko mađarskih cevovoda doprema do kupaca u Austriji danas je, takođe, opao, pošto je Ukrajina smanjila isporuke tog energenta za Slovačku i zapadnu Evropu, prenela je agencija MTI, pozivajući se na izjavu izvršnog direktora energetske kompanije "Foldgasalito" Janoša Žuge.

Mađarska agencija prenosi i izjavu predstavnika kompanije "Naftogas Ukrajine" koji je saopštio da su isporuke ruskog gasa za evropske kupce smanjene za oko dve trećine u odnosu na normalan nivo. Predstavnik za odnose sa javnošću "Naftogasa" Valentin Zemlijanski je izjavio agenciji AP da je ruska kompanija "Gasprom" danas otpremila kupcima u Evropi svega 92 miliona kubika gasa, što je drastično smanjenje u odnosu na jučerašnjih 221 milion kubika i oko 300 miliona kubnih metara koliko je transportovano u nedelju.

Dramatična vest stigla je i iz Sofije, gde je saopšteno da su jutros potpuno obustavljene isporuke gasa Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, preko Ukrajine. U saopštenju bugarskog Ministarstva ekonomije se navodi da su "isporuke (gasa) Bugarskoj, kao i tranzit tog goriva ka Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, suspendovani".

"U kriznoj smo situaciji", ocenilo je bugarsko ministarstvo.

Sastanak Gasprom-EU

Zamenik predsednika "Gasproma" Aleksandar Medvedev sastaće se u Berlinu sa delegacijom EU kako bi odbranio ruski stav oko isporuke gasa sa Ukrajinom. "Ako dnevni red svih dozvoli, Medvedev bi trebalo da se sastane sa predstavnicima češkog predsedništva EU i Evropske komisije", rekao je neimenovani izvor iz "Gasproma" AFP-u.

I Austrija je danas suočena sa prvom redukcijom u isporuci ruskog gasa, tako da sada dobija samo 10 odsto uobičajene količine, saopštila je austrijska naftna kompanija OMV. I pored smanjenja ruskih isporuka 90 odsto, snabdevanje Austrije je obezbeđeno u sadašnjim uslovima, jer se smanjene količine iz Rusije kompenzuju iz rezervi, naveo je OMV.

Moskovski dnevnik "Izvestija" danas, u elektronskom izdanju, prenosi da je rusku premijer Vladimi Putin dao nalog predsedniku Upravnog odbora "Gasproma" Alekseju Mileru da u gasnom sporu sa Ukrajinom ide do kraja i drastično snizi isporuke prirodnog gasa toj zemlji, ukoliko ona nastavi da nezakonito oduzima ruski gas namenjen evropskim kupcima.

Ukrajina, čijim cevovodima se transportuje oko 80 odsto ruskog gasa namenjenog Evropi (više od sto miliardi kubnih metara godišnje) svakodnevno uvećava krađu tog gasa, tvrdi "Izvestija", a Miler napominje da će se ukrajinski dug, ako se tako nastavi, "u najskorije vreme uvećati na milijarde dolara".

Gasni spor između Moskve i Kijeva je do kraja zaoštren pošto je Ukrajina odbila da plati zaostali dug za gas dobijen u prošloj godini, od približno 600 miliona dolara, ali i da potpiše ugovor o isporuci tog energenta za 2009. Miler je obećao, kako navodi "Izvestija", da će Rusija pokušati da manjak gasa koji ide u Evropu preko ukrajinske teritorije nadokanadi povećanim isporukama tog energenta kroz cevovode u Belorusiji, Poljskoj i Truskoj. "Gasprom" je, kako piše "Izvestija", spreman da manjak gasa u Evropi nadoknadi uvećanom isporukom iz podzemnih skladišta koje se nalaze na evropskoj teritoriji, kao i nabavkom goriva na promptnom tržištu tog energenta, ali pod uslovom da sve troškove tih operacija plati Ukrajina.

Ruski gas ponovo u Hrvatskoj

Rusija je Hrvatskoj popodne ponovo počela da isporučuje gas, posle jutrošnje potpune obustave. U pitanju je 30 hiljada kubnih metara gasa po satu, odnosno 20 odsto od uobičajene količine, prenosi hrvatska televizija.

Zbog jutrošnjeg potpunog prestanka isporuke gasa, Ina je pozvala potrošače na racionalnu potrošnju. Prioritet u snabdevanju na hrvatskom tržištu imaju domaćinstva, bolnice, dečji vrtići, škole i slične ustanove. Njihovo snabdevanje za sada nije ugroženo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.