BUKTI VATRA OD SIBIRA DO MEDITERANA: Planeta u čeljustima požara, najgore u Grčkoj (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2021, 10:13

BUKTI VATRA OD SIBIRA DO MEDITERANA: Planeta u čeljustima požara, najgore u Grčkoj (FOTO/VIDEO)

Dramatično u više država

U Grčkoj, Turskoj, Rusiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji i dalje besne šumski požari. Dramatično je u Grčkoj, gde se bore sa više od 150 šumskih požara. Na jugu Turske vatrogasci kontrolišu oko 200 požara.

Dramatično je u Grčkoj, gde se bore sa više od 150 šumskih požara. Stradale su dve osobe, 20 je povređeno, a više oblasti je pod visokim stepenom uzbune.

Širom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Grčke još teška noć za građane i vatrogasce, samo u toku protekla 24 časa buknulo je još na desetine požara. Najteže je u naseljima oko Atine, gde se vodi borba za svaku kuću.

Teško je i na ostrvu Evija i u oblastima blizu drevne Olimpije.

Izdato je više naloga za evakuaciju stanovništva na desetine sela na kopnu i obližnjeg ostrva Evijia, kao i naselja na periferiji Atine u kojima je vatra uništila šume i kuće u pravcu jezera Maraton, najvažnijeg rezervoara vode u glavnom gradu.

Šest oblasti stavljeno je u stanje pripravnosti zbog nekontrolisanih požara koji su se proširili Grčkom.

Pripradnici i vozila Sektora za vanredne situacije MUP-a biće upućeni tokom dana u Grčku, u cilju pomoći ugroženom stanovništvu zbog velikih požara koji su zadesili tu zemlju. Odluka je doneta po naređenju predsednika Aleksandra Vučića. Više o tome pročitajte OVDE.

Od 223 požara koja su u proteklih nekoliko dana izbili u 47 provincija u Turskoj, 217 je stavljeno pod kontrolu, rekao je sinoć ministar poljoprivrede i šumarstva te zemlje Bekir Pakdemirli.

Prema njegovim rečima, većina požara je stavljena pod kontrolu zahvaljujući naporima turskih vatrogasaca, dok se radi na kontrolisanju požarišta u Kojčegizu, Kavaklidereu, Milasu, Jataganu i Čineu, u provinciji Mugli.

U Mugli je izbilo 15 požara, a ekipe su uložile značajne napore da spreče njihovo širenje na termoelektranu i turistička područja.

Pakdemirli je rekao kako požar u Milasu "miruje, ali nema naznaka da predstavlja veću pretnju".

- Na gašenju požara angažovano je 16 aviona, devet bespilotnih letelica, 57 helikoptera, 850 cisterni, 150 mašina i 5.250 radnika - rekao je Pakdemirli.

Zvanični podaci pokazuju da je u požarima, koji su od 28. jula izbili na područjima na jugu i jugozapadu Turske, smrtno stradalo najmanje osam osoba.

I na jugu Italije besni na stotine požara, uglavnom na Siciliji i u Kalabriji.

Više od 3 miliona hektara izgorelo je u 250 šumskih požara u Rusiji. U Sibiru je evakuisano nekoliko sela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.