Bajatović: Postignut dogovor o dužini i kapacitetu Južnog toka

Izvor: Blic, Beta, 11.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Postignut dogovor o dužini i kapacitetu Južnog toka

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da je sa ruskim Gaspromom postignut dogovor o dužini i kapacitetu gasovoda Južni tok kroz Srbiju.



"Dužina deonice Južnog toka kroz Srbiju biće oko 450 kilometara, a kapacitet će biti veći od 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje", rekao je on agenciji Beta.

Bajatović je naveo i da je u konsultacijama sa Gaspromom dogovorena mogućnost povećanja kapaciteta gasovoda kroz Srbiju, povećanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritiska i povećanjem broja gasnih stanica.

On je najavio da će osnovni sporazum Javnog preduzeća Srbijagas i ruske državne kompanije Gasprom o gasovodu Južni tok biti potpisan na skupu koji će biti održan od 14. do 16. maja u Sočiju. Tim sporazumom i aneksima obezbeđeno je da u zajedničkom preduzeću Gasproma i Srbijagasa, oko najvažnijih odluka za upravljanje preduzećem neće biti preglasavanja Srbije, koja će biti vlasnik 49 odsto kapitala. Bajatović nije mogao da precizira o kojim pitanjima je reč, navodeći da je to "duga lista", ali je naglasio da bez saglasnosti generalnog direktora Srbijagasa neće moći da se donesu najvažnije odluke za poslovanje zajedničkog preduzeća.

Prema njegovim rečima, na skupu u Sočiju biti potpisan nacionalni sporazum o Južnom toku između Rusije i Italije, jer je taj gasovod zajedničko projekat Gasproma i italijanske energetske kompanije Eni. Taj dokukument će potpisati ruski i italijanski premijeri, Vladimir Putin i Silvio Berluskoni, dodao je generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas.

Bajatović je naveo i da će na skupu biti potpisani komercijalni sporazumi nacionalnih gasnih kompanija Rusije, Bugarske, Grčke, Italije i Srbije.

"Još nije poznat tačan datum potpisivanja sporazuma, ali je najverovatnije da će to biti u petak, 15. maja", naveo je on.

Generalni direktor Srbijagasa je kazao i da su sa Gaspromom završeni tehnički pregovori oko izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Srbijagas će nastaviti radova ne završetku 'Banatskog dvora' bez obizra na eventualni momenat formiranja zajedničkog preduzeća sa Gasrpomom za skladište", kazao je on.

Bajatović je istakao da će Srbijagas finansirati kompletnu investiciju ističući da će to ulaganje biti uzeto u obzir pri formiranju zajedničke firme.

"Od 1. jula skladište gasa 'Banatski dvor' će biti spremno za punjenje", rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Budući gasovod Južni tok bi trebalo da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugim 900 kilometara, do Bugarske i potom do drugih evropskih zemalja. Prema najavama iz Moskve, taj gasovod, vredan oko 10 milijardi evra, trebalo bi da bude završen 2015. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kroz Srbiju 450km Južnog toka

Izvor: B92, 11.Maj.2009

Vašington -- Izvršni odbor Medjunarodnog monetarnog fonda potvrdio je u petak glasanje svog Odbora guvernera da se Kosovo primi u članstvo te svetske finansijske intitucije...Prema saopštenju objavljenom na sajtu MMF-a, Kosovo će postati član MMF-a kada ovlašćeni predstavnik Kosova potpiše u...

Nastavak na B92...

Sporazum za "Južni tok" kroz Srbiju sredinom maja u Sočiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2009

BEOGRAD - Osnovni sporazum o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju između "Srbijagasa" i "Gasproma", biće potpisan sredinom maja u Sočiju, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović...Bajatović je rekao da će sporazum...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.