Srbija

Ponedeljak, 11.05.2009.

17:32

Kroz Srbiju 450km Južnog toka

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je sa ruskim Gaspromom postignut dogovor o dužini i kapacitetu gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Izvor: Beta

Default images

"Dužina deonice Južnog toka kroz Srbiju biće oko 450 kilometara, a kapacitet će biti ili 21,4 ili 23,1 milijardi kubnih metara gasa godišnje", kazao je on i naveo da je u konsultacijama sa Gaspromom dogovorena mogućnost povećanja kapaciteta gasovoda kroz Srbiju, povećanjem pritiska i broja gasnih stanica.

On je najavio da će osnovni sporazum Javnog preduzeća Srbijagas i ruske državne kompanije Gasprom o gasovodu Južni tok biti potpisan na skupu, koji će biti održan od 14. do 16. maja u Sočiju.

Tim sporazumom i aneksima, istakao je, obezbeđeno je da u zajedničkom preduzeću Gasproma i Srbijagasa, oko najvažnijih odluka za upravljanje preduzećem neće biti preglasavanja Srbije, koja će biti vlasnik 49 odsto kapitala. Bajatović nije mogao da preciza o kojim pitanjima je reč, navodeći da je to "duga lista", ali je naglasio da bez saglasnosti generalnog direktora Srbijagasa neće moći da se donesu najvažnije odluke za poslovanje zajedničkog preduzeće.

Generalni direktor Srbijagasa je kazao i da su sa Gaspromom završeni tehnički pregovori oko izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Srbijagas će nastaviti radova ne završetku 'Banatskog dvora' bez obzira na eventualni momenat formiranja zajedničkog preduzeća sa Gaspromom za skladište", kazao je on i istakao da će Srbijagas finansirati kompletnu investiciju i da će to ulaganje biti uzeto u obzir pri formiranju zajedničke firme.

"Od 1. jula skladište gasa 'Banatski dvor' će biti spremno za punjenje", kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

18 h

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Podeli: