Kroz Srbiju 450km Južnog toka

Izvor: B92, Beta, 11.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz Srbiju 450km Južnog toka

Vašington -- Izvršni odbor Medjunarodnog monetarnog fonda potvrdio je u petak glasanje svog Odbora guvernera da se Kosovo primi u članstvo te svetske finansijske intitucije.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu MMF-a, Kosovo će postati član MMF-a kada ovlašćeni predstavnik Kosova potpiše u Vašingtonu Odredbe sporazuma.

Pre nego što potpiše Odredbe sporazuma, Kosovo mora formalno da prihvati, u skladu sa svojim sopstvenim zakonima, Odredbe sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sve uslove uslove koje traži Odbor guvernera, kao i da potvrdi da je preuzelo sve korake koji će omogućiti Kosovu da izvrši sve svoje obaveze u skladu sa ta dva dokumenta.

Predložena kvota za Kosovo je 59 miliona SDR (specijalnih prava vučenja), odnosno 88,64 miliona američkih dolara. MMF sada ima 185 članica sa ukupnim kvotama od 217,4 milijardi SDR ili 326,6 milijardi dolara.

Inače, da bi se neka država kvalifikovala za članstvo u MMF, prema Statutu te finansijske institucije, potrebno je da ispuni tri uslova - mora biti medjunarodno priznata država, da kontroliše spoljne poslove i da bude spremna i sposobna da izvršava obaveze koje proističu iz Statuta Fonda.

U svojim ispitavanjima i odlukama ne postoji obaveza MMF da se rukovodi odlukama UN ili drugih međunarodnih organizacija, a dosadašnja praksa pokazala je da je u nadležnosti MMF da o prijemu u članstvo odluči na bazi sopstvenih nalaza, da li podnosilac zahteva ispunjava odredjene uslove ili ne.

Formalnoj proceduri za učlanjenje prethodi razmatranje ispunjenosti uslova za članstvo, a posle sprovodjenja procedure koja, na primer, podrazumeva podnošenja zahteva i odredjivanje iznosa kvote, Odbor guvernera MMF može usvojiti rezoluciju o članstvu države u Fondu prostom većinom glasova, uz obezbedjenje kvoruma.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.