Tirk: Rezolucija 1244 se citira previše ekstenzivno

Izvor: Blic, 28.Mar.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk: Rezolucija 1244 se citira previše ekstenzivno

Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je kako se nada da će u budućnosti biti nađene formule koje će omogućiti saradnju svih lidera iz država naslednica nekadašnje Jugoslavije.

Tirk je u intervjuu Radiju Federacije Bosne i Hercegovine, komentarisao izostajanje Srbije sa međunarodnih konferencija na kojima se pojavljuju predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištrini koji su 2008. jednostrano proglasili nezavisnost južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Slovenija je priznala Kosovo i ima diplomatske odnose s njim i zato postupa u odnosu s Kosovom kao suverenom državom, odnosno kao i sa drugim državama na tom području s kojima ima uspostavljene takve odnose", rekao je Tirk.

Tirk je, kako su preneli mediji u Sarajevu, rekao kako mu se nekad čini da se i Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999, citira previše ekstenzivno.

"U toj rezoluciji nema govora o Srbiji kao Srbiji i bilo bi dobro da se razmisli o interpretaciji te rezolucije za koju verujem nije potrebno da joj se dodaju elementi kojih u rezoluciji nema", kazao je Tirk.

U intervjuu je Tirk izneo da Slovenija podržava napore zemalja Zapadnog Balkana za prijem u Evropsku uniju i spremna je da im pomogne u približavanju EU u koju će biti primljene kada budu pojedinačno ispunile predviđene uslove.

Tirk je kazao da današnja Evropa nije zbir pojedinačnih nacionalnih država i zato svi koji žele da budu njen deo moraju uvažavati taj osnovni princip integrisanja i sposobnost povezivanja s drugima.

Turk je kazao kako ne zna da li je moguće da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU bude okončana 2014. i da ne bi želeo da se usvajaju bilo kakvi veštački rokovi za sledeće korake zbog čega je dobro da države u regionu imaju svoj radni program za sledeće tri-četiri godine.

"Loše bi bilo ukoliko bi ti rokovi dolazili spolja, ali mislim da je smisao multilateralnih sastanaka među državama Balkana upravo da se nekako usvoje ocene - šta je moguće i kako ih kolektivno postići u nekom određenom vremenu" konstatovao je Tirk.

Ukoliko bi takva ocena došla iz samih država na Zapadnom Balkanu, imala mnogo veću vrednost nego kada je sastavljaju neki birokrati u Briselu ili u nekoj drugoj prestolnici, mišljenja je predsednik Slovenije.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.