Sve više pesimista

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više pesimista

Novi pokušaj da se pronađe formula kompromisa u Kongresu oko podizanja limita za zaduživanje vlade SAD

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – U okolnostima koje se već opisuju kao „minut do 12“, u Vašingtonu je nastavljena grozničava potraga za kompromisom koji bi sprečio da SAD po prvi put u svojoj istoriji proglase nesolventnost i time izazovu veliki poremećaj na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetskim berzama, pa i novi krug recesije.

Iako je dosad u opticaju bilo nekoliko predloga za nagodbu kojim bi se podizanje zakonskog limita za zaduživanje vlade platilo programom za smanjivanje budžetskih rashoda, lansiran je još jedan. Njegov predlagač je Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma i glavni pregovarač u ime republikanaca.

Taj plan predviđa rasplet u dve faze. U prvoj bi se limit za zaduživanje odmah podiga za hiljadu milijardi, uz isto toliko veliko smanjivanje budžeta tokom sledećih deset godina.

Novi limit bi Obaminoj vladi omogućio da podmiruje svoje obaveze do kraja ove godine, da bi već početkom iduće počeo novi krug pregovora o istome: novom zaduživanju i novom stezanju kaiša.

Obama insistira da se kreditni limit poveća za 2,5 hiljada milijaradi, dovoljno da vlada funkcioniše do kraja 2012, kada će (u novembru) biti održani novi predsednički i kongresni izbori.

On je dosad izjavljivao da neće potpisati nijedno kratkoročno rešenje, obrazlažući to procenom da bi još jedna politička kriza poput ove uticala na kreditni rejtnig Amerike. Tri agencije koje ocenjuju kreditnu solidnost zemalja najavile su da će sadašnji vrhunski bonitet SAD umanjiti, ako se do 2. avgusta ne postigne dogovor o podizanju limita za njeno zaduživanje.

Smanjivanje rejtinga podiglo bi kamate obveznica preko kojih američka vlada pozajmljuje pare i povećalo cenu zaduživanja. Skok kamata samo za desetinu procenta podrazumevao bi dodatni trošak od 500 milijardi dolara.

Da bi se izbegao bankrot, zakon o novim limitu duga mora da se usvoji baš do 2. avgusta, jer će na taj dan, prema računici Trežerija, ovdašnjeg departmana finansija, vlada dostići limit na svojoj „kreditnoj kartici“ i zbog toga neće biti u stanju da podmiruju sve svoje obaveze.

Već 4. avgusta na naplatu dospevaju obveznice čija je ukupna vrednost 87 milijardi dolara, a do kraja meseca još 400 milijardi.

Sve je više međutim pesimista koji ne veruju da će dogovor biti postignut, pre svega zbog žestoke opozicije tvrdog jezgra repubikanaca, kongresmena izabranih uz podršku ultra-konzervativnog pokreta „Čajanka“, svakom kompromisu koji, pored radikalnog kresanja budžetskih izdataka, pre svega onih za socijalne programe, uključuje i povećanje budžetskih prihoda.

Sve je očičiglednije da ni lider republikanaca u Kongresu, Bejner, ne može da disciplinuje svoje redove, iako najavljuje da će neko rešenje ipak biti nađeno.

M. Mišić

objavljeno: 25.07.2011.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Cilj je sprečiti nesolventnost SAD

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 03:50

Vašington -- U okolnostima koje se opisuju kao "minut do 12" nastavlja se grozničava potraga za kompromisom koji bi sprečio da SAD prvi put u istoriji proglase nesolventnost..Iako je dosad u opticaju bilo nekoliko predloga za nagodbu kojim bi se podizanje zakonskog limita za zaduživanje vlade platilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.