Studenti prave formulu

Izvor: Politika, 08.Apr.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti prave formulu

Srbija i Univerzitet u Beogradu prvi put na takmičenju „Formula student” koje će na leto biti održano u Silverstonu

Tim 11 studenta beogradskog Mašinskog fakulteta podnazivom „Drumska strela”, prvi put će predstavljati Univerzitet u Beogradu i Srbiju na svetskom takmičenju mladih konstruktora trkačkih automobila „Formula student”, koje će biti održano u julu u Silverstonu ,u Velikoj Britaniji. Prvo takmičenje je održano u SAD 1981. godine a, kako smo čuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juče u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, od tada je učestvovalo više od 400 univerzitetskih timova iz celog sveta, od kojih oko 100 iz Evrope.

Mladen Lisinac, Siniša Lešević, Srđan Okanović, Petar Karličić, Miloš Radosavljević, Ivan Ivanković, Davorin Šćepović, Milan Caran, Nenad Lazarević, Ranko Stojanović i Kristina Davidović će prvo predstaviti konstrukciju automobila, da bi za drugi deo takmičenja, idućeg proleća, napravili bolid sa kojim će nastupiti na sedam trka širom sveta.

Iako će automobil biti gotov do leta, MladenLisinac i Ranko Stojanović su objasnili da četiri meseca nije dovoljno vremena da automobil i testiraju i da se zato takmiče u „klasi dva”, a da će sa gotovim modelom nastupiti idućeg proleća.

Bolid, koji pokreće motor „aprilija RXV 550”, snage 70 konjskih snaga i više, zavisno od umeća tehničkog dela tima, može teoretski da razvije brzinu od 160 km na čas, vrlo je siguran, a čast da ga isproba i vozi po svetskim stazama imaće Davorin Šćepović, čijoj visini i težini je automobil prilagođen, kao i još četiri člana tima.

Sama ideja je potekla od studenta Tehničkog fakulteta u Rijeci, Hrvoja Novaka, koji je ponudio pomoć u prijavljivanju, budući da je Hrvatska bila jedini regionalni predstavnik na ovom takmičenju koje organizuje Društvo automobilskih inžinjera sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Po povratku iz Rijeke, Lisinac i Stojanović su brzo okupili tim, dobili podršku svojih profesora sa Mašinskog fakulteta, a potom i Rektorata UB i Ministarstva prosvete i nauke. Da bi se tim prijavio na takmičenje osnovano je Udruženje „Studentska tehnička takmičenja”, koje je pre tri meseca registrovano u Rektoratu UB, rekao je Lisinac, koji je predsednik tog udruženja.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. Dr Branko Kovačević je poželeo studentima da se vrate kao pobednici i podsetio da nedavni uspeh studenata Pravnog fakulteta, kao i studenata Fakulteta organizacionih nauka koji će kao šampioni predstavljati Evropu na svetskom takmičenju u rešavanju studija slučaja služe da se uporedimo sa najboljim svetskim školama.

Zoran Stefanović je u ime pula sponzora rekao da motiv kompanija nije profit, već društven odgovorno poslovanje i činjenica da se s jedne strane podiže nivo obrazovanosti, a sa druge propagira naša nacija kao tehnološki napredna. On je dodao i da su za sponzorstvo zainteresovane i dve američke i jedna ruska kompanija i da će ovim talentovanim studentima nakon ovoga biti otvorena vrata svuda u svetu. Oni su na to odgovorili da je njihova želja da ipak ostanu ovde i doprinesu svojim znanjem i umećem.

S. Gucijan

objavljeno: 09.04.2011
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.