Soči – prestonica „formule-1“

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soči – prestonica „formule-1“

16.07.2011. -

Olimpijski Soči je ponovo u centru događaja. 16-17. jula u prestonici Zimskih igara 2014. godine biće održan autofestival «Formula Sočija». On se održava u okviru pripreme prvog «Gran-prija Rusije» - etape u svetskom šampionatu «Formule-1», čije je održavanje planirano za 2014. godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << U suštini, «Formula Sočija» je svojevrsna generalna proba za «Kraljevsku trku». S jednim prijatnim iznenađenjem za stanovnike Sočija i mnogobrojne goste – ulaz za gledaoce je potpuno besplatan.

Dolazak bolida učesnika «Formule-1» biće održan u samom centru odmarališta. Administracija Krasnodarske pokrajine se prilično potrudila kako bi obezbedila bezbednost, kako samih učesnika u trci, tako i mnogobrojnih navijača. S potpunom sigurnošću se može reći da trasa dužine 1600 metara ispunjava sve međunarodne standarde, kaže organizator «Fomule Sočija», menadžer ekipe «Lotus Reno» Oksana Kosačenko.

Buduća trasa prolazi uskim ulicama, zbog toga je bilo mnogo komplikacija u vezi s njenim uređenjem. Sad je trasa asfaltirana novim asfaltom, podignuti su betonski blokovi, plastične ograde, biće mreža za gledaoce. Ovako različite mere bezbednosti su izazvane time što očekujemo veliku masu gledalaca – gledaoci će imati besplatan pristup. Ali, održavanje «Formule» je kolosalno iskustvo za «Gran-pri» 2014.

Po mišljenju organizatora demonstracionih vožnji «Formula Sočija» predstavlja veoma važan korak na putu ka uspešnom organizovanju «Gran-prija Rusije». «Formula-1» predstavlja sve ono najbolje što postoji u automobliskom sportu. «Naš festival je prva prijava za to da Soči postane automobilska prestonica Rusije. Želimo da naši gledaoci ne samo vide, već i da čuju «Formulu-1», - istakao je zamenik predsednika administracije Krasnodarske pokrajine Aleksej Agafonov.

Trke obavezno izazivaju povećano interesovanje poklonika automobilskog sporta. Osim toga, u Sočiju će moći da se oceni ne samo majstorstvo vozača, već će postojati mogućnost komunikacije s trkačima: moći će da im se postavljaju pitanja na konferenciji za novinare, da se fotografiše s njima za uspomenu, da se dobije autogram. A ko bude imao sreće moći će čak da projuri po gradu trkačkim taksijem, kaže Oksana Kosačenko.Za običnog čoveka to je praznik. Da dođe u letovalište, ne prosto da se sunča, da pije pivo s prijateljima, da jede ražnjiće, već još i da vidi lepu i brzu tehniku, prvoklasne vozače. Jer oni će voziti u samom centru grada. Šum i zvuk motora «Formule-1» je toliko moćan i privlačan, da verujte, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. A što je glavno – dobićemo lojalnu publiku koja će 2014. godine sigurno poželeti da dođe i vidi ne četiri ekipe «Formule-1», već svih dvanaest.

U Soči će doći i eikipa «Red Bul», koja je pobedila na šampionatu sveta u klasi trke «Formule-1» i «Lotus Reno», za koju se takmiči ruski trkač Vitalije Petrov. Posle kraćeg razmišljanja on je odlučio da odbije da se trka u Moskvi u korist olimpijskog Sočija.

Još jedan gost automobilskog festivala biće «Marusja Verdžin», koja nastupa pod ruskom zastavom i koja po mišljenju Oksane Kosačenko u najbližoj perspektivi može postati glavna ruska ekipa.

Osim toga, u trkama u Sočiju učestvovaće bolidi italijanskog «Ferarija», ekipa «Formula Rusije». Takođe, u trci su najavljeni vozači «KAMAZ-mastera» koji sad učestvuju u reliju «Put svile». Finiš trke će biti održan 17. jula u Sočiju.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.