Ruski izbor Metropoliten opera

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2011, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski izbor Metropoliten opera

26.02.2011. -

Želja svih vodećih operskih pozorišta sveta – tako u Njujorku nazivaju petorku čuvenih ruskih pevača, koji su poznani da nastupe u Metropoliten operi u sezoni 2011-12. godine.

Objavljujući ove nedelje planove glavne operske scene SAD, njen direktor Piter Gelb povukao je da su ruski pevači kulturno dostignuće čitavog čovečanstva. I ove reči nisu prosto formula učtivosti, već priznanje istorijske istine. Ruski pevači uvek su bili u krugu pažnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << njujorškog pozorišta, koje se od trenutka otvaranja krajem 19. veka postavljalo kao centar teže najboljih stranih umetničkih snaga. U razno vreme ovde su pevali i legendarni bas Fjodor Šaljapin, i naši ugledni savremenici Galina Višnjevska i Jelena Obrazcova.

Aktuelni ruski izbor Metropoliten opere su pevači sa kojima njujorška opera saražuje više godina. Pre svega, to je sada najupečatljivija ruska zvezda, solistkinja peterburškog Marijinskog teatra Ana Netrebko. Njoj prestoji glavna uloga na premijeri opere Gaetana Donicetija Ana Bolen – na dan otvaranja sezone. I u celini čitave godine Netrebko će pevati u Metropolitenu više nego bilo gde drugde, sa zadovoljstvom je istakao Piter Gelb.

Vokalni izvođači su „nenormalni" ljudi – kaže Ana Netrebko – oni imaju milion svakakvih sujeverja, zbog čega često jednostavno prestaju da pevaju. Ne dešava se zbog toga da oni gube glas, već zato što se u njih u glavi nešto „preokrene". U stvari, uvek može da se peva, u svakom stanju. I mnogo toga ovde zavisi od glave, a glava čoveka u našoj profesiji treba da bude bistra i neustrašiva.

A najvišoj stepenici u današnjoj hijerarhiji potražnje nesumnjivo nalazi se zlatni bariton Rusije Dmitrij Hvorostovski, angažovan u Metropoliten operi u dve opere Verdija. Tu je i Vladimir Galuzin, koga jednodušno zovu najboljim ruskim dramskim tenorom, i dobitnici nagrade Gremi za ovu godinu Olga Borodina i Iljdar Abdrazakov. Oni čine trojku učesnika postavke ruske klasnične opere Hovanščina Modesta Musorgskog. Tako da ne samo ruski pevači, već i ruska opera prisutna je u Metropolitine operi. Tako je od početka 20. veka, kada je muzički rukovodilac pozorišta bio veliki Arturo Toskanini. A sada se ova tendencija održava naporima glavnog gostujućeg dirigenta Valerija Gergijeva. Tradicionalne za Metropoliten operu Čajkovskog i Musorgskog čuveni ruski dirigent dopunjuje klasicima 20. veka: pod njegovim rukovodstvom ovde su održane premijere opera Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča. Tako se ruski izbor Metropoliten opere proširuje.

Preuzmite audio fajl

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.