Reakcije Prištine na novu vladu

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije Prištine na novu vladu

Priština, Kosovska MItrovica -- Od nove vlade Srbije vlasti u Prištini očekuju da odustane od predrasuda o Kosovu, izjavio je kosovski predsednik Fatmir Sejdiju.

Komentari i ocene o novoj formuli vladajuće koalicije u Srbiji dolaze uz obavezno povlačenje distance, odnosno naglašavanje da se u slučaju Srbije i Kosova sada radi o dve države.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da je u suštinskom interesu Srbije da odustane od dosadašjneg pristupa pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i okrene se svojim stvarnim prioritetima, koji se, prema rečima Sejdijua, nalaze u evropskoj porodici.

"Na taj način će se potvrditi poštovanje evropskih principa i integracionih procesa i doprineti opštoj relaksaciji odnosa u regionu", rekao je Sejdiju.

Komentarišući formiranje nove vlade Srbije, premijer Kosova Hašim Tači rekao je da budućnost Kosova ne zavisi više od promena u sastavu vlade u Beogradu.

"Kosovo ima jasnu spoljnopolitičku viziju, a to je integracija u NATO i Evropsku uniju", kaže on.

"Izgradili smo sjajne odnose sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, i, naravno, želimo da u bliskoj budućnosti imamo dobre odnose sa Beogradom. Ima pitanja o kojima treba razgovarati u interesu naše dve zemlje i dva naroda. To su konkretna pitanja koja nisu u vezi sa političkim statusom", rekao je Tači.

Zanijer: Očekujem konstruktivan pristup

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da su razgovori o statusu Kosova završeni i da od nove Vlade Srbije očekuje "konstruktivan pristup".

"Razgovori o statusu su završeni i sada se krećemo ka jednom drugom okruženju, to su, zapravo, problemi koje moramo da rešimo", rekao je Zanijer.

On od nove Vlade Srbije, koja je sinoć formirana u Beogradu, očekuje konstruktivan pristup kada je reč o Kosovu.

"Očekujem da sednemo zajedno i da razgovaramo i nadam se da ćemo pronaći dobar način komunikacije. Siguran sam da postoje svi preduslovi za to. Ne vidim sebe kao nekog ko je partner vladi, sebe vidim kao pomagača u dijaloga između srpske vlade i kosovskih vlasti", rekao je šef UNMIK-a.

On je izrazio spremnost da poseti Beograd i najavio da će to učiniti kada primi poziv od predstavnika vlasti u Beogradu.

"Dostupan sam da posetim Beograd, čujem da je formirana nova vlada i kada budu želeli da idem, biće mi drago da prihvatim poziv. Još nisam dobio zvaničan poziv, ali postoje nagoveštaji za to", rekao je Zanijer.

On se u Mitrovici danas sastao sa predstavnicima stranaka Srba i Albanaca.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.