Portsmut ponovo ruski

Izvor: Politika, 01.Jun.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portsmut ponovo ruski

Od kako je naš poslovni čovek Milan Mandarić 2006. prodao kontrolni paket akcija u Portsmutu, ovaj engleski fudbalski klub je bio u rukama mnogih biznismena, a ponovo su ga kupili Rusi.

Od danas su mu gazde Vladimir Antonov i Roman Dubov, koji su s Krisom Ekerom, nekadašnjim izvršnim direktorom Lidsa, savlasnici kompanije „Convers Sports Initiatives”, koja ima pipke u reliju, formuli 1, golfu...

Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saopšteno kolika je cena, a pretpostavlja se da je oko 15.000.000 funti.

Antonov kaže da je izbor pao na Portsmut posle godinu dana pregovora s još nekoliko klubova dve najjače engleske lige, ali i s nekim škotskim prvoligašima.

„Portsmut ima tradiciju, verne navijače i veliki potencijal za povratak u najbolje društvo”, objavljuju novinske agencije izjavu 36-godišnjeg biznismena o timu koji je minule sezone zauzeo 16. mesto među 24 drugoligaša.

Mandarić je bio prodao Portsmut Rusu Aleksandru Gajdamaku pod kojim je počeo procvat dvostrukog engleskog šampiona (1949, 1950).

Vrhunac je bila sezona 2007/08.

Prvi put posle 1939. osvojen je kup, a domet u prvenstvu je bio osmo mesto, što je Portsmutov najbolji plasman u Premijer ligi, kako se od 1992. zove glavno takmičenje u „kolevci fudbala”.

Izdvojeno je i čak 11.000.000 funti za dovođenje džinovskog napadača Pitera Krauča, što je klupski rekord.

Na klub je, međutim, ujesen 2007. pala velika ljaga koja kao da je nagovestila crne dane – zbog sumnje u malverzacije prilikom transfera igrača trener Hari Rednap i izvršni direktor Piter Stori su imali posla s policijom.

Kola kreću nizbrdo krajem pretprošle godine.

Portsmutu je bilo zabranjeno da dovodi igrače, a na početku 2010. postao je i prvi klub u istoriji Premijer lige koji je objavio bankrotstvo – dug veći od 70.000.000 funti.

Pravila su takva da mu je oduzeto devet bodova, a pošto je ionako bio zakovan za dno tabele, spasa mu nije bilo.

Ispao je u niži stepen.

Gajdamak je digao sidro u proleće 2009.

Prodao je klub milijarderu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sulejmanu el Fahimu, a ovaj je veoma brzo prodao 90 odsto akcija saudijskom biznismenu Aliju al Faradžu.

Da bi obezbedio funkcionisanje kluba, Al Faradž je uzeo 17.000.000 funti kredita od Balrama Čajnraja, biznismena iz Hong Konga.

Pošto nije mogao da mu vrati novac, 90 odsto Portsmuta je jednostavno prešlo u ruke poslovnog čoveka poreklom iz Nepala.

Balram Čajnraj je još u februaru prošle godine izjavio da namerava vrlo brzo da proda svoj deo jer ne zna kako se upravlja fudbalskim klubom, iako mu se dopada najvažnija sporedna stvar na svetu.

U međuvremenu je svoj udeo podelio s izraelskim biznismenom Levijem Kušnirom, a još desetina je ostala vlasništvo Čajnrajevog brata Depaka.

A onda su se ponovo pojavili Rusi.

Kapital ruskih oligarha je u još dva engleska prvoligaša.

Vlasnik Čelzija od 2003. je Roman Abramovič, a Ališer Usmanov je drugi manjinski akcionar Arsenala (27 odsto) u koji je ušao u avgustu 2007.

Većinska upravljačka prava od pre dva meseca ima Amerikanac Sten Krenke (62,89).

Politika Online

objavljeno: 01/06/2011
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.