Nova formula za odredjivanje cene derivata

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova formula za odredjivanje cene derivata

Ministar energetike Petar Škundrić rekao da su u nadležnim telima počeli razgovori o novoj formuli za odredjivanja cene derivata nafte.

"Smatrali smo da je najbolje da Naftna industrija Srbije i kompanije koje uslužno preradjuju naftu postignu aranžman neposredno", kazao je Škundrić povodom zahteva NIS-a za poskupljenje uslužne prerade nafte.

On je rekao da je postizanje neposrednog dogovora najbolje rešenje, jer država više nije većinski vlasnik NIS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i zato što za godinu i po dana predstoji formiranje slobodnog tržišta derivata nafte i ukidanje monopola NIS-a na uvoz derivata.

Škundrić je napomenuo da će se na kraju razgovora u svim nadležnim telima znati da li će biti prihvaćena nova formula formiranja cene derivata nafte koja se zasniva na maksimalnim cenama.

On je podsetio da u Srbiji formula za odredjivnje cena naftnih derivata, koja sada važi, nije menjana tri godine i da se cena derivata nafte formirala tako što je pratila cene sirove nafte na svetskom tržištu i kurs dinara.

Potpuno slobodno tržište ne mora da znači i nižu cenu goriva, kazao je Škundrić ilustrujući to na primeru električne energije koja bi u Srbiji, da je tržište sto odsto slobodno, bila duplo skuplja.

Govoreći o reviziji poslovanja NIS-a, Škundrić je rekao da je postupak nove revizije u toku i da za sada nema novih informacija o tome.

Škundrić je danas sa šefom delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozepom Ljoverasom obišao trasu dalekovoda od Leskovca do Niša, dužine od 40,5 kilometara, koja predstavlja prvu fazu izgradnje medjunarodnog dalekovoda od Niša do granice sa Makedonijom, finasiranu iz donacije Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.