Nebeska „formula jedan”

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebeska „formula jedan”

Niš je domaćin Evropskog prvenstva u paraglajdingu u disciplini prelet, u kojoj takmičari prevaljuju razdaljinu od oreovačkih brda do Sukova kod Pirota

Niš – U Niškoj Banji, gde im je baza, pre desetak dana okupili su se zaljubljenici paraglajdinga iz 35 zemalja na Evropskom takmičenju u disciplini prelet. Kad vremenske prilike dozvole, odatle kreću ka Oreovcu i oreovačkim brdima kod Niša, gde je „pista” sa koje se otiskuju put neba. Prvenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su organizovali Vazduhoplovni savez Srbije, Međunarodna vazduhoplovna federacija, pokrovitelj je Ministarstvo za sport i omladinu. Neposredni organizator je niški paraglajding klub „Albatros". Takmičenje za 146 učesnika završava se 12. jula.

– Prelet je veoma zahtevna disciplina, jedna je od najtežih u paraglajdingu. Takmičari imaju zadatak da na putu do krajnjeg odredišta obiđu određene tačke. Učesnike ove brzinske discipline još zovu i majstorima nebeske „formule jedan" – objašnjava za „Politiku" Labud Bulatović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, koji je jedan od organizatora takmičenja.

Najbrži su do sada, prevaljujući razdaljinu od šezdesetak kilometara od oreovačkih brda do Sukova kod Pirota, u vazduhu ostajali 90 minuta. Cilj takmičara je da pronađu najpovoljniju visinu, a to znači da su se neki uzdizali i do 3.000 metara. Sa penjanjem, temperatura vazduha pada, pa je obavezna oprema kao za zimske uslove. Letači prelete Sićevačku klisuru, sa jedne strane su Svrljiške planine a sa druge Suva planina. Nebeski put ih dalje vodi preko Bele Palanke i Pirota, a paraglajderi kažu da je ovaj teren raj za letenje.

Pravu dramu u dosadašnjem delu takmičenja organizatorima je priredio Ukrajinac Mikola Struk.

„Struk je poleteo oko 13 sati, ali su ga vazdušne struje odvele van ustaljene takmičarske rute, pa je Ukrajinac, zalutavši, umesto u Sukovu, završio na Svrljiškim planinama. Javio se da je dobro i rekao da će pokušati da ponovo poleti i prizemlji se u blizini glavnog puta”, ispričali su nam organizatori.

Ali, Ukrajinac se nije javljao, a već je počeo da pada mrak. Konačno, Struka su našli pripadnici policijske stanice iz Bele Palanke s kojim je uspostavio kontakt, a zatim su ga spustili sa jedne litice na Svrljiškim planinama. U tom probijanju do Ukrajinca policajci su se sa zadatka vratili izgrebani.

D. Janković

[objavljeno: 09.07.2008]
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.