Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematička formula za predviđanje razvoda

Britanski matematičar Džejms Marej, profesor na univerzitetu u Oksfordu, pronašao je formulu pomoću koje može da "izračuna" sa 94 odsto preciznosti da li će neki bračni par provesti zajedno život ili će se razvesti.



Marej i njegov tim su koristili ovaj matematički izraz da bi predvideli da li će se neki bračni par razvesti ili ne tokom istraživanja koje je obuhvatilo 700 parova koji su tek uplovili u bračne vode.

"Neki parovi bi mogli odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se razvedu", rekao je Marej koji će rezultate svog istraživanja predstaviti večeras u Kraljevskom društvu u Londonu gde će mu biti uručena nagrada iz svih oblasti fizike, jedno od nastarijih priznanja ove renomirane institucije.

U okviru istraživanja, Marej i njegovi saradnici su snimali 15-minutni razgovor mladenaca o pojedinim osetljivim temama kao što su novac, seks i rodbina, ocenjujući njihove reakcije i stavove. Razgovori koji su vođeni u šaljivom ili srdačnom tonu dobijali su pozitivne, a oni u kojima su sagovornici pokazivali ljutnju, tugu ili rezervisanost negativne ocene. Dobijeni rezultati poslužili su potom za izradu grafikona kojim su "izračunate" šanse da veza odoli zubu vremenu. Parovi su bili nanovo kontaktirani otprilike svake druge godine tokom narednih 12 godina. Ispostavilo se da je Marejeva formula uspešno predvidela učestalost razvoda sa 94 odsto preciznosti.

"Prosto sam zapanjen da ljudska osećanja mogu da budu izražena matematičkim modelom i da se mogu raditi predviđanja", kazao je Marej. "Posebno me je iznenadila činjenica da jedan puki razgovor, ponekad bremen emocijama, može tako lako i korisno biti pretočen u jednostavnu matematičku formulu", dodao je on. Najstabilniji brakovi, istakao je britanski matematičar, su oni sa staromodnim shvatanjem bračne veze koju više vide kao drugarstvo a manje kao strastveni odnos.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.