Mahao im Albert od Monaka

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mahao im Albert od Monaka

Nakon „Dajmond bola", Evropskog prvenstva u košarci, Nove godine i političkih protesta, ekipa Crvenog krsta Stari grad obezbeđivala je i trku Formule 1 u Monaku. Petočlani tim iz Beograda dobio je poziv nakon što je osvojio prvo mesto na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći.

Već drugu godinu za redom jedan beogradski tim stajao je uz rame Britancima, Francuzima, Nemcima, Italijanima i naravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << domaćinu Monaku. Ekipa volontera iz Srbije bila je ujedno i najmlađa na velikoj trci Formule 1, a činili su je Maja Rosić (23), Goran Manasijević (23), Nataša Nikolić (20) i Dušan Marić (25), predvođeni Ljubicom Aleksić (39).

- Dugi niz godina bavili smo se pružanjem prve pomoći i nismo strahovali da li ćemo dobro odreagovati ukoliko bude bilo potrebe. Obzirom da je padala kiša, publika je bila mirna i nije bilo incidenta, osim poslednjeg dana kad se onesvestila jedna devojka - kaže Goran.

Već prvog dana u Monaku dobili su uputstva o sistemu rada i koje tribine trebaju obezbeđivat. Na stazama su morali biti već u sedam ujutro, iako je takmičenje počelo tri sata kasnije. To je već bio naporniji deo posla.

- U četvrtak je bio naš prvi radni dan. U petak su se održavala kvalifikacije i treninzi, a u subotu i nedelju trke. To je već bio neverovatan osećaj i pravi izazov za nas. Osim zvuka formule ništa se nije čulo. Konstantno smo morali imati slušalice na ušima. Tokom trke sve oko nas je vibriralo - priča o jedinstveno osećaju Goran i dodaje da im je bila posebna čast kada je princ Albert mahajući prolazio kraj njih.

Po pravilima takmičenja, beogradska ekipa se nije mogla približiti takmičarima, ali su nekako ipak uspeli da se provuku do pobednika i slikaju ga. Nisu imali mnogo slobodnog vremena, a ono malo su iskoristili za razgledanje grada. Videli su Prinčevu palatu, raskošne jahte i vile i mnogo skupocenih automobila na ulicama.

- Imali smo utisak da svaki treći vozi „ferari". Svaki milimetar zemlje iskorišćen je da se napravi vila. Ipak, najviše smo bili fascinirani liftovima, kojih ima svuda po gradu. Pošto se Monako nalazi u planinskom predelu, na svakom brdu sagrađene su luksuzne kuće, zgrade, soliteri... Do njih se stiže upravo liftovima - priča Goran.

Ulaznica 450 evra

Na tribinama je, kako kaže Goran, bilo mnogo ljudi iz tamošnjeg džet seta, a holivudske zvezde, koje se inače pojavljuju na ovakvim takmičenjima, nije video. Kad je čuo da je karta za tribinu na kojoj se nalazio „običan" svet koštala 450 evra, nije se mnogo raspitivao za onu najskuplju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.