Izvor: B92, 18.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kući: Bez poziva za pregovore

Priština -- Ni Priština ni Beograd nisu do sada primili poziv za tehničke pregovore o planu od šest tačaka, izjavio je za B92 zamenik premijera Kosova Hajredin Kući.

On je dodao da međunarodna zajednica još uvek nema formulu za ovaj proces. Kosovske institucije prihvataju razgovor sa Beogradom samo ako Srbija uvaži Kosovo kao ravnopravnog sagovornika, rekao je Kući.

Beograd i Priština, smatra Hajredin Kući, ne mogu sami da pronađu dogovor o tehničkim pitanjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zato, rekao je Kući za B92, najbolja solucija bila bi da u razgovoru posreduju predstavnici SAD i Evropske unije.

"Na Balkanu ne možete da završite pregovore sami, uvek treba da bude neki posrednik. Da li je to dobro ili loše, ne znam, ali je to činjenica", rekao je on.

"Zato mislim da ovde treba da budu ljudi iz SAD i EU između nas, nekoliko godina. A posle toga mislim da možemo da sarađujemo i sami", dodao je Kući.

Kući navodi da je UNMIK "bio uspešan za neke stvari".

"Za neke stvari nije bio uspešan kao što bismo mi voleli, ali je na kraju krajeva UNMIK bio uspešna misija na Kosovu. Sada je Kosovo nezavisna država i možemo da sarađujemo na drugom nivou, UNMIK je završena stvar", rekao je Kući.

Prištinska štampa, pozivajući se na međunarodne izvore, navodi da novi pregovori neće biti u prošlogodišnjem formatu koji su završeni planom od šest tačaka.

Hajredin Kući se slaže sa ovim navodima i dodaje da je kompromis moguć jedino oko pružanja veće pomoći kosovskim Srbima.

"Kompromis u vezi suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog statusa Kosova nema, to je završena stvar. Ima kompromisa u smislu kako možemo da dajemo više za Srbe koji žive na Kosovu", rekao je on.

"Takođe, kompromis kako da imamo saradnju kao nezavisna država, isto kao sa Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom. Ali, ako oni imaju drugačije mišljenje, mislim da taj kompromis ne može da se nađe na Kosovu, a nema podršku ni iz međunarodne zajednice", kaže Kući.

Kući dodaje da Beograd i Priština imaju zajednički cilj, a to su evropske integracije.

"Ali, ako Beograd hoće Brisel, a mislim da hoće, i ako hoćemo mir, stabilnost u regionu, mislim da treba da sarađujemo. Mi znamo našu prošlost, ali hoćemo drugu budućnost. Kosovo je otvoreno, ali ako Beograd ima isto mišljenje za Kosovo kao što je imao Milošević i drugi, to ne dolazi u obzir", rekao je on.

Kući zaključuje da je Beograd promenio retoriku i stavove prema Evropskoj uniji, ali da je prema Kosovu zadržao stavove kakvi su bili osamdesetih i devedesetih godina.

Ivanko: Potreba za razgovorima

Predstavnici međunarodne misije na Kosovu su u više navrata do sada naveli da podržavaju otvaranje pregovora između Prištine i Beograda o obostrano korisnim pitanjima.

U izjavi za B92, portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko kazao je da su pitanja, o kojima bi dve strane trebale da pregovaraju, pomenuta u izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna od novembra prošle godine.

"Postoji potreba za razgovorima o ovim pitanjima", rekao je Ivanko, precizirajući da u rešavanju otvorenih pitanja ulogu imaju i misije Ujedinjenih nacija i EU na Kosovu.

Ivanko je rekao da UNMIK daje prednost direktnim pregovorima Prištine i Beograda, ali pošto za sada to nije slučaj, onda UNMIK i Evropska Unija mogu pomoći u razgovorima.

"Bilo šta da se desi na ovom planu, imaće potrebu za saglasnost Prištine i Beograda, posebno vlade ovde na Kosovu. Kakvi god razgovori da se dese, oni moraju biti vođeni uz pristanak Prištine", objasnio je portparol UNMIK-a.

I misija Evropske unije u Prištini uputila je signal da bi podržala otvaranje dijaloga između Prištine i Beograda.

Evropski izaslanik i šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fajt rekao je sredinom nedelje da je on spreman da asistira kosovskoj vladi, ukoliko se ona opredeli za pregovore sa Beogradom.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.