Kapitacija - formula za plaćanje doktora po učinku?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2010, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapitacija - formula za plaćanje doktora po učinku?

BEOGRAD -

Uvođenje sistema plaćanja lekara po učinku, koji se uskoro očekuje i u Srbiji, omogućiće da njihov rad bude efikasniji, ali i da se troškovi unutar zdravstvenog sistema bolje kontrolišu, ocenili su sagovornici Tanjugu.

Pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić kazala je da se, za sada, rad zdravstvenih radnika plaća tako što se svakoj zdravstvenoj ustanovi opredeljuje određena količina novca, koja se potom jednim delom raspodeljuje na plate i na rad zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radnika.

Zatim se drugi deo sredstava odvaja za lekove, medicinska pomagala i sve ostalo što je potrebno za rad određene ustanove.

"To je sistem linijskog budžetiranja, a predstavlja način plaćanja koji nema nekakve posebne stimulanse za povećanje efikasnosti rada. Sve ustanove koje se plaćaju na ovaj način, nemaju nikakve dodatne razloge da za određeni novac povećaju učinak rada", kazala je ona.

I kod drugih trajalo

Mišić je objasnila da su zato mnogi zdravstveni sistemi u drugim zemljama pokušavali da osmisle način plaćanja radnika koji bi bio stimulativniji, omogućio da pruže veći broj usluga i povećani kvalitet, pa da, samim tim, učinak zdravstvene ustanove bude veći.

Prema pomoćnici ministra, to se čini uvođenjem stimulativnih modela plaćanja, po pacijentu, odnosno tzv. "kapitaciji".

To podrazumeva da zdravstveni radnik dobije određeni budžet na osnovu toga koliko će pacijenata pregledati, kakvog su oni zdravstvenog stanja, u kojoj su životnoj dobi i slično, precizirala je Mišić.

Efikasniji rad i bolja kontrola troškova

Kada je u pitanju bolnički sistem, u mnogim zemljama su uvedeni stimulativni modeli plaćanja koji se zasnivanju na plaćanju po dijagnostički srodnim grupama, što znači da se pacijenti klasifikuju u grupe koje imaju slične kliničke karakteristike, zahtevaju slične načine lečenja i približno istu potrošnju bolničkih resursa.

"Prednosti tog načina je što zdravstvene ustanove postaju efikasnije. Kada je u pitanju bolnički sistem, povećava se stopa hospitalizacije, veća je transparentnost u radu i učinak zdravstvenih ustanova, kontroliše se vrsta i broj usluga, stimuliše se davanje usluga u okviru dnevnih procedura...", kazala je pomoćnica ministra zdravlja.

Prema Ivani Mišić, time se skraćuje dužina lečenja i broj dijagnostičkih i drugih procedura koje možda i nisu najneophodnije.

Tako se smanjuju troškovi, povećava se tehnička efikasnost zdravstvenih ustanova, skraćuju se liste i dužina čekanja na određene medicinske procedure, ravnopravnije se raspodeljuju sredstva zdravstvenim ustanovama, rekla je Mišić.

Za nekoliko godina

Mišić je, međutim, objasnila da je uvođenje takvih načina finansiranja u neki zdravstveni sistem veoma komplikovan proces.

"On podrazumeva dobru pripremu i da bi on zaživeo mora se unaprediti unutrašnja organizacija... Svi ozbiljniji zdravstveni sistemi teže da model plaćanja bude stimulativan, a da to ne bude linijski budžet, koji samo podrazumeva plaćanje materijalnih troškova i plata", objasnila je sagovornica Tanjuga.

Mišić je dalje navela da se sada radi na stvaranju uslova za uvođenje takvog sistema i u Srbiji, za šta se mora zakonski urediti ta oblast, pa bi bilo realno očekivati da stimulativni modeli plaćanja zažive za nekoliko godina.

To vreme, prema Ivani Mišić, bilo je potrebno i drugim, mnogo razvijenijim zemljama.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je pre desetak dana da će, nakon izmena Zakona o platama javnih službenika, koje se očekuju na jesen, plate lekara zavisiti od učinka u radu.

Državna sekretarka Nevena Karanović kazala je da je resorno ministarstvo iniciralo izmene Zakona o platama državnih službenika u delu koji se odnosi na plate zaposlenih u zdravstvenom sektoru, kako bi počelo dugo pripremano plaćanje zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti po "kapitacionoj formuli".
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.