JESTE PASTOR, ALI NIJE SVEŠTENIK

Izvor: Kurir, 04.Dec.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JESTE PASTOR, ALI NIJE SVEŠTENIK

Nije baš mlad, a nije ni lep. Kao kompletnog vozača još ga osporavaju, a pregovaračku poziciju čuvaju mu venecuelanski petrodolari. Pastor Maldonado odavno je rekao da je za njega Formula 1 logičan sled karijere, a pre tri nedelje Vilijams je šutnuo Nika Hilkenberga. Jedan i jedan su dva, matematika je laka, šampion GP2 serije uskače u kokpit ekipe iz Grouva.

Čitavu priču oko Venecuelanca izrazito religioznog imena uvek prati jedan maligni kometar: lako je njemu, novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mu daje Ugo Čaves!

Pastor Maldonado je, može se reći, državni projekat. Njegova otadžbina izdvaja 15 miliona dolara za njegov ulazak u Formulu 1 od poreskih para (prema jednoj verziji) ili para naftne kompanije PDVSA, koju kontroliše Čaves lično (prema drugoj). Mnogi su to zamerili stožeru socijalističke revolucije i borcu protiv kapitalizma, ne zato što je

Venecuela siromašna zemlja, nego zato što novac daje za najelitističniji, najekstravagantniji i najkapitalističkiji sport na svetu. Doduše, odavno znamo da većina vozača iz Latinske Amerike nije stigla iz favela, nego iz mermernih vila bogatih očeva, ali to nije tema ove priče.

Novac koji prati ovog 25-godišnjeg momka iz Marakaja zaintrigirao je i Karabantea, jer je Hispanija rejsing timu očajnički potrebna finansijska injekcija. Ne kažem da momak ne vredi, samo mislim da se cela prašina podigla bez ikakvog realnog razloga. Prosto, sve je u novcu.

Dodatno, Latinska Amerika je ogromno tržište. Male platežne moći, ali ipak tržište. Kad prosečni Venecuelanac kupuje pivo u pokušaju da zaboravi gorku svakodnevicu, radije će uzeti marku koju reklamira njegov zemljak. Uz realan novac i podršku vlade Venecuele, svako bi Maldonada poželeo za „zeta“.

Osim što mu je menadžer Nikola Tod, sin predsednika FIA, koji definitivno ima nos, a i mogućnosti, da vozača ugura u auto-elitu, Maldonado je svoje trkačko iskustvo gradio marljivo sedam godina u Formuli Reno i GP2 seriji. Ove godine bio je proglašen za GP2 favorita pre prvog pređenog trkačkog kilometra, sezonu je počeo solidno, a posle šest uzastopnih pobeda, titulu je obezbedio na pretposlednjoj trci u Monci. Tamo nije osvojio ni bod, činilo se da je mislima već u automobilu Formule 1.

Dvadeset sedam miliona Venecuelanaca jedva čeka mart 2011, a ja jedva čekam da vidim da li će neko platiti svoj F1 kokpit više od 15 miliona.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.