Ivica Dačić brani svaku fotelju u Vladi

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić brani svaku fotelju u Vladi

Ideja G 17 plus i DS da se smanji broj zaposlenih u Vladi za oko 30 odsto tako što bi se broj ministarstava smanjio za deset nije do sada prihvaćena u vrhu SPS. Kako „Blic" saznaje, G17 plus će zbog toga predložiti da se, ukoliko konačni odgovor socijalista bude negativan, ipak uđe u smanjenje Vlade i to tako da se DS odrekne šest ministarstava, a G17 plus dva, odnosno da se umesto formule 6-2-2 primeni formula 6-2-0.

Socijalisti su do sada izbegavali konkretne razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o smanjivanju zaposlenih u Vladi. Upozorili su da bi ukidanje potpredsedničkog mesta koje je pripalo Jovanu Krkobabiću dovelo do pada Vlade jer bi većina u Skupštini izgubila glasove pet poslanika PUPS.

Ivica Dačić izjavio je juče u Novom Sadu da je smanjenje broja ministarstava i drugih državnih institucija dobra ideja, ali je pitanje koliko je ona u ovom trenutku sprovodiva.

- Da je ta ideja bila moguća na početku formiranja sadašnje vlade, ona sigurno ne bila ovolika kolika je sada - rekao je Dačić i podsetio da do sada uopšte nije bilo rasprave o smanjenju broja resora i državne administracije.

- Ušteda nije da jedan ministar dobije zvanje državnog sekretara ili da izvestan broj zaposlenih ode iz jednog u drugo ministarstvo. Ovde treba odvojiti priču za dnevnopolitičku upotrebu od stvarnih ekonomskih efekata neke mere - naglasio je Dačić.

U svakom slučaju, ideja o smanjivanju Vlade, zadržala se na nivou skice. Ni partneri iz DS i G17 plus nisu uspeli da sa načelnog pređu na konkretan dogovor.

Predsednik Srbije i lider DS juče je u načelu podržao tu ideju, ali se iz njegovog govora u „Sava centru" vidi da ništa konkretno nije prelomio.

- Ne treba mnogo pameti da bi se zaključilo da Srbija treba da ima 12 ili 13 ministarstava. Ali nije dovoljno samo smanjiti broj ministarstava, već kompletnu državnu administraciju, a to mora da se radi temeljno i na zakonit način - rekao je Tadić.

Predsednik Srbije smatra da popularne mere ne mogu da obezbede prevazilaženje posledica ekonomske krize i istakao da je spreman da preuzme odgovornost za rešavanje problema koji predstoje državi.

- Moraćemo da donosi­mo teške odluke zbog ko­­jih ćemo gubiti popularnost, ali uveren sam da će, kada sve ovo prođe, građani reći da smo zaslužili njihovu podršku - rekao je Tadić na drugoj izbornoj skupštini Sandžačke demokratske partije za grad Beograd.

Božidar Đelić može da bira

Kako „Blic" saznaje, zbog redukovanja broja potpredsedničkih mesta i Božidaru Đeliću, koji je istovremeno ministar za nauku, biće ponuđeno da izabere da li će ostati potpredsednik za evropske integracije ili će zadržati ministarstvo. Do sada je u Srbiji, kao i u zemljama koje pretenduju da postanu članice EU, bio običaj da potpredsednik Vlade bude zadužen za evrointegracije.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.