Grejanje skuplje od novembra za 15%

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje skuplje od novembra za 15%

Beograd -- Ako Vlada Srbije usvoji novu metodologiju za obračun cene centralnog grejanja, domaćinstva bi već od sledećeg meseca mogla da dobiju račune veće za 15 odsto.

Do udara na porodične budžete doći će i u januaru, jer veće cene struje i gasa bi mogle da stupe na snagu već u prvim danima sledeće godine.

Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je novu formulu za izračunavanje cene centralnog grejanja, o kojoj bi Vlada Srbije mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučuje već na sledećoj sednici.

Kako kaže predsednik Udruženja toplana Milovan Lečić za Novosti, nova obračunska metodologija bi trebalo da bude usvojena ovih dana, a da bi njena primena mogla da počne za mesec dana. "Ovim bi se cena grejanja menjala sa cenom energenata. Nova metodologija će jasno definisati kriterijume za određivanje cene u svim toplanama", kaže on.

Lečić za Pres navodi da bi primena ove metodologije u proseku povećala cenu grejanja za 15 odsto. "To ne znači da će u svim gradovima biti toliko povećanja. Negde će poskupeti više, a negde manje. Do sada je cena grejanja mogla da raste u zavisnosti od procenta inflacije. Tako smo ove godine imali rast od šest do osam odsto, što je malo u odnosu na cenu energenata. Ukoliko bude usvojena ova metodologija, disparitet između cene grejanja i energenata neće biti toliki", objasnio je Lečić.

Nova metodologija značila bi da cena grejanja zavisi i od inflacije i od kretanja cene energenata na svetskom tržištu. Praktično, grejanje bi poskupljivalo automatski i mnogo češće nego do sada, čak i nekoliko puta u toku jedne sezone.

U Ministarstvu energetike je potvrđeno da je nova metodologija za obračun cena u pripremi. "U metodologiji za obračun cena nalazi se formula koja će imati jedan fiksni deo, u koji će ulaziti opravdani troškovi toplana, dok će drugi deo biti varijabilan i u njega će ulaziti realne cene energenata", objašnjavaju u ministarstvu i naglašavaju da će nove cene rešiti problem dugovanja toplana.

Nezvanično, fiksni deo bi trebalo da bude 25-30 odsto od iznosa na računu i on će se jednom godišnje usklađivati sa inflacijom, dok će ostatak od 70-75 odsto biti varijabilan i zavisiće od cena mazuta, gasa i uglja na svetskom tržištu. Ostaje samo nepoznanica na koji period bi se cena usklađivala sa cenom energenata.

Od januara poskupljuju i struja i gas

Da bi se izbeglo povećanje inflacije, država ove jeseni nije dala zeleno svetlo za poskupljenje gasa i struje.

Početkom jeseni očekivalo se poskupljenje gasa od 18,2 odsto, dok su u Srbijagasu napominjali da bi realno povećanje trebalo da bude 25,1 odsto. Međutim, konačan iznos daće Agencija za energetiku nakon proračuna kada pristigne zahtev.

Uprkos nekim navodima da bi bilo realno da i struja poskupi između 35 i 40 odsto, upućeni kažu da EPS neće tražiti toliko. Ali, niko za sada ne želi da spekuliše kolika bi nova cena struje mogla da bude. Jer, kako kažu u EPS, još ne postoji bilo kakav dogovor o konkretnom iznosu korekcije cene posle 1. januara.

"Zahtev neće biti podnet dok ne budemo sigurni da će biti i odobren. Jer, dešavalo se da podnesemo zahtev, za koji, kasnije, nije bilo saglasnosti. Zato, krenućemo u postupak za promenu cene tek kada budu obavljene sve konsultacije sa državom i bude izvesno da će povećanje biti i odobreno", kažu u EPS.

Pratite specijal: NIS na berzi
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.