Formule na vodi

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formule na vodi

Pobedom glisera Ujedinjenih Arapskih Emirata „VICTORY 1“, kojim su upravljali Muhamed al Mari i Nadir Binhendi, završeno je zvanično Svetsko prvenstvo u trci glisera pod nazivom „Class 1 Montenegro Grand prix“. Druga pozicija pripala je ekipi iz iste države i posadi „VICTORY 7“, dok su treću poziciju zauzeli vozači na vodi iz Katara u posadi „QATAR 95“.

Za skoro sat vožnje ekipe su obišle 23 kruga na relaciji Stari grad - Sveti Stefan, oko ostrva Sveti Nikola. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << plažama, terasama, okolnim brdima, čak i na popularnim „Havajima“, bilo je hiljade načičkanih znatiželjnika koji su posmatrali svetski spektakl. Državni i svetski džetset, počasnu ložu imao je na spratu ekskluzivnog restorana „Maša“. Među njima bili su predsednik Crne Gore Filip Vujanović i visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović sa porodicama, crnogorski ministri Gvozdenović i Nenezić, američki ambasador Roderik Mur. Premijer Milo Đukanović nije gledao „Formulu na vodi“.

Na donjoj terasi „Maše“, sa „običnim svetom“, sedeo je poznati košarkaš Dino Rađa. Za novinare i sve prisutne sa akreditacijama, pripremljen je gala koktel sa gastro aranžmanima.

Na svakom koraku, bilo je brojno obezbeđenje, a najpoznatiji Budvanin Sveto Marović, nekoliko puta je silazio među novinare i razgovarao sa „sedmom silom“. Atraktivne hostese u crvenoj i Plejbojeve zečice u crnoj odeći privlačile su pažnju muške publike. Najviše uzdaha jačeg pola, ipak su izmamile prva pratilja „Class 1“ Marina Mihailović i novinarka Atlas TV Milica Marković, obe iz Podgorice.

ŠEIK

Pilot katarske ekipe „Katar 96“, nije imao sreću u plasmanu glisera. Zbog tehničkih problema, nije završio trku, ali je bio u centru pažnje zbog humanog gesta prema deci bez roditelja u Bjeloj. Domu „Mladost“, darivao je novčanu pomoć i obećao dalju saradnju sa tom ustanovom. Mališanima iz Bjele, istog dana, novčani poklon uručili su i predstavnici „Miraksa“.

Na trideset stepeni, Budva je prošlog vikenda proključala, a „proključao“ je i biznis domaćina na svakom koraku. Samo nekoliko stotina bogatih biznismena stiglo je iz Rusije.

- Ruski milioneri troše nemilice. To su sume od kojih se vrti u glavi, nekoliko hiljada evra po osobi - priča taksista firme „Luks“.- Samo za njih, imamo 60 taksija na terenu 24 sata na raspolaganju. Vozimo ih na plaže, uveče u kazino hotela „Maestral“ u Pržnom, u ruski hotel „Romanov“ na Svetom Stefanu.

U prestonici crnogorskog turizma, Svetsku trku glisera, pratila je mnogo veće pompa nego koncert „Rolingstonsa“. To su iskoristili svi, od trgovaca do ugostitelja.

- Imamo tri puta više gostiju nego inače-kaže konobar luksuznog ribljeg restorana nadomak Starog grada. Mi stalno imamo mnogo stranaca, ali ovakvu gužvu ne pamtimo. Cene nismo menjali. Ipak, duž obale, bilo je puno lokala koji su preko noći korigovali cenovnike bez promene natpisa na tablama. Kafa se na više mesta mogla popiti za čak dva i po evra. O hrani da i ne govorimo...

Pored gala partija u hotelu „Splendid“ održan je još jedan VIP skup, na budvanskoj Citadeli, gde je najmlađi ruski milijarder Sergej Polanski, priredio žurku sa preko 500 zvanica. Među njima je bilo oko sto svetskih milionera Kompanija „Miraks“, u to vreme priredila je laserski šou na nebu iznad Budve, prema rtu Zavala gde niče hotelski kompleks stranog investitora. Iste večeri, žurke za bogate goste bile su na plaži kod Zavale i brodu „Sveti Jovan“, koji je bio ukotvljen uz zidine Starog grada.

- Svuda su bili dominantni ruski bogataši - priča jedna od hostesa. - Bilo je i udvaranja, ali sve u granicama ukusa. Najveseliji su bili vozači glisera iz Italije. I oni i milioneri, zaplesali su sa atraktivnim brazilskim plesačicama.

Samba zabavljačice menjale su kostime i nastupale temperamentno kao da su na karnevalu u Riju. Pilot pobedničke ekipe glisera „Viktory 1“, po završetku manifestacije Muhamed al Mari, provozao je bicikl po budvanskoj marini i ljubazno se slikao sa turistima. Manifestaciju je pratilo oko 200 akreditovanih novinara iz celog sveta.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.