Formula za Abhaziju i Južnu Osetiju

Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formula za Abhaziju i Južnu Osetiju

Ruska Duma, donji dom parlamenta, na jučerašnjoj sednici o nepriznatim pokrajinama u kavkaskom regionu i Moldaviji, predložio je vladi da razmotri formulu odnosa sa ovim autonomijama, koja podrazumeva otvaranje ruskih misija na njihovoj teritoriji, uvođenje bescarinske trgovine i pomoć da ove republike postanu članice svih međunarodnih organizacija i foruma od njihovog interesa.

Preporuke će, kako je najavio Grigorij Karasin, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, „imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << težinu" u situaciji kada je Kosovo iskomplikovalo pronalaženje rešenja i izazvalo napetost.

Istovremeno, Leonid Sluckij, zamenik predsednika Komiteta za spoljnopolitočke odnose ruske Dume, izjavio je da Rusija priznaje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.

„Pozicija Rusije se zasniva na međunarodnom pravu. Mi priznajemo suverenitet i celovitost Gruzije, čiji su delovi Abhazija i Južna Osetija, i nećemo menjati svoj stav", rekao je Sluckij.

U preporukama Dume sadržani su i predlozi za izmenu forme odnosa Rusije s nepriznatim republikama, jačanje podrške ruskim državljanima na njihovom tlu, a takođe za odlučno suprotstavljanje bilo kakvim pokušajima spoljnopolitičkog, ekonomskog i vojnog pritiska na te pokrajine. Naglašeno je da treba nastaviti postojeće mirovne operacije za rešenje sukoba oko Abhazije, Južne Osetije i Pridnjestrovlja na osnovu obostrano prihvatljivih sporazuma.

Duma će, kako je najavljeno, o ovome nastaviti diskusiju 19. marta.

Predstavnici nepriznatih autonomija su pripremili dokument o zajedničkim akcijama za priznanje nezavisnosti. Hugzar Ašuba, predsednik Parlamenta Abhazije, rekao je da Rusija „sada, posle presedana Kosova, ima dovoljno razloga da otvoreno saopšti svetu da priznaje nezavisnost Abhazije". S tim se složio Jevgenij Ševčuk, predsednik Parlamenta Pridnjestrovlja, koji je naglasio da njegova republika ima više istorijskih osnova za nezavisnost nego Kosovo.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.