Broj poslanika prema broju punoletnih građana

Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj poslanika prema broju punoletnih građana

Transparentnost Srbija broj poslanika Skupštine Srbije ocenjuje kao gotovo duplo veći od potrebnog. Manji Parlament jeftiniji, ali ne nužno i efikasniji, smatra Marko Blagojević.

Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati rekao je da se do broja poslanika u svetu dolazi na osnovu broja punoletnih građana, to jest formule čijom primenom bi se u slučaju Srbije dobio broj koji ne prelazi 150.

Goati smatra da bi se, u slučaju usvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "fleksibilnog načina" određivanja broja poslanika Skupštine Srbije, njihov broj menjao svakih deset godina posle popisa stanovništva.

"Prilikom određivanja broja poslanika trebalo bi uzeti u obzir i da je Srbija 'etnički i socijalno heterogena zemlja'", istakao je Goati.

Govoreći o izbornom sistemu u Srbiji, Goati je rekao da bi, bez obzira na to kakav izborni sistem bude prihvaćen, trebalo ukinuti praksu postojanja blanko ostavki.

Goati je naveo da je zbog blanko ostavki Parlament Srbije "skupština promenljivih partijskih delegata" i dodao da bi "moglo da se razmišlja" o uvođenju kombinovanog izbornog sistema.

"O promeni broja poslanika ima smisla razmišljati, ali bi se suštinski nešto promenilo tek kada bi se promenio način na koji se tretira mandat poslanika", rekao je za RTS Onlajn Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Prema njegovim rečima, mandat poslanika još je pod strogom kontrolom partije i u Parlamentu se odlučuje i glasa pod pretnjom oduzimanja mandata.

"Smanjenjem broja poslanika u Skupštini Srbije dobili bismo jeftiniju, ali ne nužno i efikasniju Skupštinu", naglasio je Blagojević i dodao da rad Skupštine može da opstruiše i jedan poslanik ili veoma mali broj njih.

Tek izmenom Ustava, što je sada nešto manje komplikovano, broj poslanika u Skupštini Srbije mogao bi da bude promenjen.

Neophodna je dvotrećinska podrška Parlamenta, a zatim i potvrda na referendumu za šta nije neophodna većinska već prosta većina.    
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.