Baton tek peti

Izvor: Glas javnosti, 13.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baton tek peti

Mark Veber, pilot Reb Bula, pobednik je devete trke Formule 1 koja je vožena na pisti u Nirnburgringu za Veliku nagradu Nemačke. Zanimljivo da je kao drugi liniju cilja prošao njegov klupski kolega Sebastijan Fetel. Vozači Bron GT, Džejson Baton i Rubens Barikelo zauzeli su peto, odnosno šesto mesto i to bi zapravo, bila najvažnija vest sa ovog nadmetanja.

Australijančeva je prva pobeda došla pošto je u subotu prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << put došao do pol pozicije na kvalifikacionom treningu. Pobedio je napokon u svom 130. nastupu u trkama Formule 1, nakon što je dosad samo tri puta dolazio do drugog mesta, te postao prvi Australijanac pobednik posle Alana Jonesa 1981. godine.

Učinio je to na famozno, nakon što je kažnjen prolaskom kroz boks zbog namernog ulaženja u kontakt s Rubensom Barikelom na samom startu trke. Odradio je kaznu u 14. krugu, u trenucima kada je bio drugi u poretku iza Brazilca u Bron GP, te se vratio na stazu ponovo na prvo mesto jer je Barikelo ušao u boks u istom krugu kako bi dosuo još goriva.

Uspeo je stvoriti dovoljno prednosti pre svog ulaska u boks zbog dotakanja goriva, pa je na kraju uspeo izboriti premijernu pobedu s 9.2 sekunde prednosti. Drugo je mesto zauzeo timski mu kolega Sebastijan Fetel, dok je treći bio Felipe Masa na ferariju. Najbolji je to rezultat Brazilca ove sezone, i drugi podijum Ferarija. Četvrti je bio Niko Rosberg u Vilijamsu. I njegov je rezultat najbolji ove sezone.

U vrlo intrigantnom startu, zapravo, najveći je junak bio Luis Hamilton, aktuelni svetski prvak u Meklaren-Mercedesu. Uključivši KERS (startovao je s pete pozicije) ugrozio je prvo mesto Veberu i Barikelu projurivši pored Fetela i Batona kao da ih nema. No, junačko je delo trajalo samo do prvog zavoja. U oštrom pokušaju zavijanja sa spoljašnje strane pukla mu je jedna zadnja guma. Izgubio je putanju, uspeo se vratiti na stazu, svi su ga vozači vrlo brzo zaobišli. Na kraju je završio na 18. mestu. NJegov klupski kolega Heiki Kovalainen spasio je Meklarenu dan osvajanjem jednog boda.

Sledeća se trka vozi za dve nedelje na mađarskom Hungaroringu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.