Dortmundova lekcija Bajernu

Izvor: BKTV News, 13.Maj.2012, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dortmundova lekcija Bajernu

Po treći put u svojoj istoriji tim Borusije Dortmunda osvojio je kup Nemačke i prvi put od svog osnivanje osvojili su ’’duplu krunu’’.
Tim Jirgena Klopa u finalu pred rasprodatim Olimpijskim stadionom pobedio je Bajern iz Minhena sa ubedljivih 5:2(3:1).
Posle poslednjeg sudijskog zvižduka Feliksa Briha žurka povodom osvajanje nove titule u Dortmundu mogla je da počne. Golovi Arjena Robena (iz penala) i Franka Riberija (šut sa 25 metara) bili su premalo za tim iz Minhena, kome posle lekcija Borusije Dortmunda preti još jedna sezona bez trofeja.
Umesto da ovom finale bude uvertira pred finale Lige šampiona, Bajern je sam sebi naneo pravu katastrofu, ovo je bio njihov najveći poraz u istoriji finala kupa Nemačke.
Dortmund polako postaje noćna mora za Bajern. Šampion Nemačke svoje šanse je koristio hladnokrvno i time je otkrio goruće probleme odbrane Bajerna, sedam dana pred događaj godine, finale Lige šampiona.
Pre očima selektora Nemačke Joahima Leva ni golman Bajerna Manuel Nojer je bio daleko od svoje prepoznatljive forme.
Svoj dan nije imao ni mladi Austrijanac David Alaba. Finale kupa Nemačke prenošeno je u 150 zemalja sveta i svi oni koji su pratili meč mogli su da vide fenomenalnu partiju napadača Borusije Roberta Levandovskog koji se het trikom (45,58,82) idealno preporučio skautima iz Engleske.
Trener Mančester Junajteda Ser Aleks Ferguson sa tribina pratio je 23-godišnjeg Japanca Šinđija Kagavu kome je ovo bila najverovatnije poslednja utakmica u dresu Dortmunda. Nasuprot tome Roben i Riberi nisu dali nikakav štimung igri Bajerna.
Nokaut posle tri minuta
Finale najmasovnijeg tamičenja u Nemačkoj počelo je klasičnim nokautom za Bajern. Posle katastrofalne greške Luisa Gustava. Šinđi Kagava poslao je loptu iza leđa Manuela Nojera i to je 1:0 za Borusiju. Posle faula Romana Vajdenfelera nad Mariom Gomezom Minhenski tim se vraća u igru.
Ovaj put Arjen Roben sa penala ne greši i to je 1:1, time je pobedio i svoje traume.
Sredinom aprila Holanđanin je promašio penal i time je svoj tim izbacio iz bitke za titulu šampiona Nemačke.
Izjednačenje dalo je krila igračima Bajerna , šansu za vođstvo Bajerna spasio je Mats Humels, par minuta nakon toga utakmica je bila završena za Romana Vajdenfelera koji je u osmom minutu imao težak sudar sa Mariom Gomezom. Umesto njega mesto između stativa zauzeo je mladi Australijanac Mičel Langerak.
Varljive nade Bajerna
Na vrhuncu igre finaliste Lige šampiona usledilo je novo vođstvo tima iz pokrajine Vestfalija. Posle faula Žeroma Boatenga nad Jakubom Blasčikovskim, Mats Humels preuzeo je odgovornost na sebe i pogodio je za 2:1. Manuel Nojer je pogodio ugao i malo mu je falilo da odbrani penal. Malo kasnije odbrana Bajerna je ostavila na cedilu svog golmana, Japanac Kagava je iskoristio grešku odbrane i uposlio Levandovskog kome nije bilo teško da loptu prosledi kroz noge Nojeru i to je 3:1 za Borusiju.
Ubacivanjem Tomasa Milera umesto Luisa Gustava trener Jup Hajnkes reagovao je na poluvremenu. Par minuta nakon početka Kevin Groskrojc i Šinđi Kagava izigrali su odbranu Bajerna i Levandovski postiže gol za 4:1. I opet je odbrana Bajerna ostavila na cedilu svog golmana Manuela Nojera.
Tek u završnoj fazi meča Bajern preti i za to biva nagrađen prelepim golom Franka Riberija i to je 2:4 ali nakon greške Nojera, koji je loptu ispustio pred noge Kevina Groskrojca, Levandovskom nije bilo teško da sprovede loptu glavom u praznu mrežu i kompletira svoj het trik.
69. finale Kupa Nemačke
Borussia Dortmund - Bayern München 5:2 (3:1)
Berlin, Olimpijski stadion, 75 708 gledalaca, sudija Peter Gagelman
Tore: Kagava (3.), Humels (41./penal), Levandovski (45., 58., 82.) Roben (25./penal), Ribery (75.)
Dortmund: Vajdenfeler (35./Langerak) - Pisček, Subotić, Humels, Šmelcer - Gündogan, Kel - Blasčikovski (84./Perišić), Kagava (81./Bender), Groskrojc - Levandovski
Bayern: Nojer - Lam, Boateng, Badštojber, Alaba (69./Kontento) -Švajnštajger, Gustavo (46./Milerr) - Roben, Kros, Riberi - Gomez
Kartoni: Vajdenfeler, Humels Badštojber, Švajnštajger, Gomez
Budimir Vasilijević
Tweet
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.