Ksenija Janković zatvara Čelo fest

Izvor: B92, 10.Jul.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ksenija Janković zatvara Čelo fest

Koncertom violončelistkinje Ksenije Janković i pijaniste Nenada Lečića u Kolarčevoj zadižbini sutra se završava 9. Beogradski međunarodni čelo fest, najavio je organizator "Jugokoncert".

Jankovićeva je jedan od najinteresantnijih čelista današnjice. Njene solističke koncerte u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi, kao i njene nastupe sa velikim orkestrima kakvi su orkestar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Londonske filharmonije, Budimpeštanska filharmonija, Orkestar Romanske Švajcarske, orkestri Radio Berlina, Kopenhagena i Madrida, kritika je opisala kao potresne i nezaboravne.

Posvećeni je kamerni muzičar. Svira sa umetnicima poput Gidona Kremera i Andraša Šifa i redovni je gost međunarodnih festivala u SAD, Koreji, Kini, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Engleskoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj.

Od 1990. je bila profesor na Visokoj školi za muziku u Virzburgu, a od 2004. je profesor violončela na Visokoj školi za muziku u Detmoldu.

"Do sada još nije objašnjeno zašto jedan umetnik uspeva da hipnotiše čitavu koncertnu dvoranu sa samo nekoliko odsviranih tonova i dotakne srce publike koristeći iste četiri žice. Kao nijedan drugi izvođač, Ksenija Janković je definitivno takva vrsta muzičara", ocenili su kritičari magazina "Journal de Geneve".

Jankovićeva će nastupiti u pratnji pijaniste Nenada Lečića koji je završio studije na Muzičkoj akademiji u Kelnu, gde je diplomirao i magistrirao u klasama Arba Valdme i Pjer-Lorena Emara. Učestvovao je na kursevima Andraša Šifa, Vladimira Krajnjeva, Aleksandra Lonkviča, Petera Etveša i nastupao je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Francuskoj, Engleskoj, Austriji, Italiji, Španiji, Rusiji, Belgiji.

Na programu njihovog koncerta biće "Sonate za violončelo i klavir (integralno izvođenje)" Ludviga van Betovena.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koncertom Ksenije Janković zatvara se Čelo fest

Izvor: Akter, 10.Jul.2012

Koncertom violončelistkinje Ksenije Janković i pijaniste Nenada Lečića u Kolarčevoj zadižbini sutra se završava 9. Beogradski međunarodni čelo fest

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.