Švajcarska fudbalerka nadmašila Federera po broju pratilaca na Instagramu

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 09:53

Švajcarska fudbalerka nadmašila Federera po broju pratilaca na Instagramu

Svetsko prvenstvo u fudbalu za dame održava se od 20. jula do 20. avgusta u suorganizaciji Australije i Novog Zelanda uz učešće 32 reprezentacije.

Nadolazeće takmičenje trebalo bi da onese potvrdu o rastućoj popularnosti za ženski fudbal koje je dugi niz godina u galopirajućem porastu.

Kao jedan od primarnih zadataka FIFA i UEFA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zacrtale upravo razvoj ženskog fudbala koji polako ali sigurno postaje sve vidljiviji i za šire mase, doduše i dalje je to daleko od onoga čemu streme u Svetskoj i evropskoj fudbalskoj federaciji.

Ali, veliki pomaci su napravljeni.

O popularnosti dama u kopačkama možda najboje svedoči činjenica da najpopularnija fudbalerka na svetu, reč je o Švajcarkinji Ališi Leman, ima čak 13.5 miliona pratilaca na društvenoj mreži Instagram.

Ona je tako uspela da na listi najpopularnijih igračica preskoči Amerikanku Aleks Morgan koja je minule godine bila na vrhu.

"Fudbalerke koje će igrati na predstojećem Mundijalu nisu samo izuzetne sportistkinje već i izuzetno uticajne na društvenim mrežama, sposobne da privuku veliki broj ljudi objavama i stavovima", kaže Džon Stajner, dirketor u agenciji "Nielsen Sports", koja je obavila ovo istraživanje.

Prema analizi ove agencije, popularnost Lemanove porasla je u prethodnoj godini za neverovatnih 75%, i do te mere je postala uticajna u svojoj zemlji da je, verovali ili ne, zabeležila više pratilaca na društvenoj mreži Instagram od legendarnog Rodžera Federera.

Tome su u velikoj meri doprinele njene marketinške aktivnosti van terena pošto je zaštitno lice mnogih poznatih modnih brendova.

Takođe, vrlo je aktivna u kampanjama koje imaju za cilj borbu protiv svih mogućih toksičnih pojavana društvenim mrežama.

Lemanova inače nastupa za englesku Aston Vilu. Minule sezone na 31 utakmici postigla je šest golova.

Izračunato je da svaki njen post na društvenim mrežama donosi 100.000 dolara brendu koji ona reklamira. Aleša Putelas, Špankinja, zvanično najbolja igračica na svetu, ima jednak marketinški potencijal kao i Švajcarkinja, prema analizi Nilsen agencije.

Još veće visine bi trebalo da dostigne i Nemica Džuli Brend iz Volfsburga koja beleži najveći rast pratilaca na društvenim mrežama - uvećanje od čak 517%.

U Top 10 najpopularnijih fudbalerki sveta još su Megan Rapino (SAD), Žordin Huiterna (Kanada), Alesia Ruso (Engleska) i Sakina Karčaui (Francuska).

Primera radi, najpopularniji svetski fudbaler je Kristijano Ronaldo sa 530 miliona pratilaca na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.