Švajcarci „partibrejkeri”

Izvor: Politika, 19.Nov.2015, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci „partibrejkeri”

Porazom u drugom kolu grupe "Sten Smit" od Rodžera Federera, prekinut je niz Novaka Đokovića od 23 vezane pobede na turu.  U dosadašnjoj karijeri srpski as imao čak pet puz serije u kojima je ostvarivao 20 i više pobeda. Četiri puta su ga zaustavljali švajcarski igrači, Federer i Vavrinka po dva puta, a jednom je to uradio Huan Martin del Potro.

1. Serija od 43 pobede (2010–2011)

Sve je počelo na finalu Dejvis kupa 2010. protiv Francuske, kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đoković dobio oba svoja singla protiv Žila Simona i Gaela Monfisa. Bio je uvod u neverovatan početak 2011. godine, tokom koje je Đoković prekinuo dominaciju Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Srbin je na putu do pehara ostvario sedam trijumfa na Australijskom openu, pet u Dubaiju, po šest u Indijen Velsu i Majamiju, tri u Beogradu, pet u Madridu i pet u Rimu. Na putu do polufinala na Rolan Garosu usledile su još četiri pobede, da bi ga u polufinalu zaustavio Rodžer Federer 6:7, 3:6, 6:3, 6:7.

2. Serija od 22 pobede (2012–2013)

Prvi trijumf u drugom velikom nizu Đoković je ostvario na Mastersu u Londonu protiv Žoa Vilfirda Conge 7:6, 6:3. Do kraja završnog turnira pobedio je četiri rivala. Niz je nastavio i na početku 2013. Usledilo je sedam pobeda na Australijskom openu, trijumf u singlu u Dejvis kupu, kao i pet slavlja u Dubaiju. U Indijen Velsu do polufinala nanizao je četiri prepreke, ali ga je zaustavio Huan Martin del Potro 6:4, 4:6, 4:6.

3. Serija od 28 pobeda (2013-2014)

Na kraju iste godine Novak je ponovo ušao u veliku seriju. Otvorio je kao i 2010. trijumfima u Dejvis kupu. U polufinalu je bio bolji od Pospišila i Raonića. Po običaju usledilo je pet pobeda u Pekingu, a isti skor imao je na putu do pehara u Šangaju, Parizu i Mastersu u Londonu. Godinu je završio sa još dve pobede u Dejvis kupu protiv Štepaneka i Berdiha. Na Australijski open je došao kao branilac titule. Uspešno je prošao četiri kola, ali ga je u četvrtfinalu pobedio Sten Vavrinka 6:2, 4:6, 2:6, 6:3, 7:9.

4. Serija od 28 pobeda (2015)

I ovaj niz je otvorio trijumf u borbi za Salataru. Žrtva je bio Hrvat Mate Delić. Novak onda kreće u pohod na titule u Indijen Velsu (pet pobeda), Majamiju (6), Monte Karlu (5), Rimu (5). Kada je na Rolan Garosu nanizao šest rivala među kojima Nadala i Marija izgledalo je da ništa ne može da ga zaustavi na putu do trona. Nažalost opet je po Srbina bio koban Sten Vavrinka koji ga je dobio u finalu 6:4, 4:6, 3:6, 4:6.

5. Serija od 23 pobede (2015)

Sve je počelo trijumfom protiv Brazilca Žoa Souza u prvom kolu Ju-Es opena. Do pehara u Njujorku Novak je srušio još šest prepreka. Redom su rivali padali u Pekingu (5), Šangaju (5) i Parizu (5). U Londonu je prvom kolu Mastersa počistio sa terena Kei Nišikorija 6:1, 6:1, ali je novi niz od 20 plus pobeda u seriji prekinuo Federer 7:5, 6:2.
Pogledaj vesti o: Federer,   Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.