Sportisti i ishrana: Federer se kune u azijsku hranu, Lebron ne jede svinjetinu

Izvor: B92, 10.Feb.2022, 10:25

Sportisti i ishrana: Federer se kune u azijsku hranu, Lebron ne jede svinjetinu

Da bi postali najbolji u sportovima kojima se bave, vrhunski sportisti posebno paze na ishranu. Međutim, postoje i odstupanja koja ako su u razumnim količinama, ne utiču na njihovu karijeru.

Ovi sportisti to dokazuju svojim primerom.

I on je jedan u nizu vrhunskih sportista čija je karijera produžena zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti treningu i ishrani.

Federer često naglašava kako je ljubitelj indijske, italijanske i japanske hrane, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od svega voli dva svetski poznata jela s rastopljenim sirom, fondu i raklet.

Fondu je švajcarsko nacionalno jelo, mešavina dva do tri rastopljena sira koji se jede iz keramičke posude koja stoji na grijaču, a kockice hleba se umaču u sir. I raklet je švicarski specijalitet, takođe se radi o topljenom siru koji se preliva preko kuvanih ili pečenih krompira.

Zanimljivo je da je Federer u mlađim danima bio vegetarijanac, a meso je počeo da jede kada se kao srednjoškolac ozbiljnije posvetio tenisu.

U intervjuima često naglašava da ne može da odoli sladoledu i čokoladi, ali kaže da iako se ne radi o najzdravijim namirnicama, može da ih priušti u razumnim količinama.

Portugalac Kristijano Ronaldo spada u red sportista koji dokazuju koliko se treningom i ishranom može produžiti vrhunska sportska karijera.

Naravno da Ronaldo i ishrani posvećuje maksimalnu pažnju, a njegovo omiljeno jelo je sušeni bakalar. Ovaj portugalski specijalitet priprema se od bakalara, jaja, luka i seckanog prženog krompira te celog niza začina.

Ovaj delikates je zaista ukusan, na tanjiru izgleda sjajno a zahvaljujući bakalaru i jajima donosi puno proteina, minerala i drugih kvalitetnih sastojaka.

Iako će mnogi odmah negativno reagovati na pomen prženih krompirića, treba reći da Ronaldo sam zna da kaže da jednom nedeljno voli da priušti nešto što ne spada u ideal zdrave sportske hrane.

Obzirom na njegove fizičke karakteristike, očigledno mu tako nešto ne smeta.

"Često smo u reprezentaciji gledali šta Kristijano jede. On je najbolji na svetu pa nas je zanimalo šta radi drugačije", rekao je Hose Fonte, Ronaldov saigrač iz portugalske selekcije.

"Jaja, brokoli, slatki krumpir, kinoa, sve te zdrave stvari su mu često na meniju, ali ima i dana kad će pojesti i nešto iz kategorije brze hrane“, kaže Fonte.

Svetski rekorder na 100 i 200 metara Jusein Bolt je fanatični ljubitelj pilećih medaljona. Tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. na kojima je postavio svetske rekorde na 100 i 200 metara i osvojio zlato na 4×100 metara svakodnevno je jeo pileće medaljone što je podatak zbog kojega se nutricionistima verovatno diže kosa na glavi, ne zbog toga što su pileći medaljoni loši, nego se to kosi s jednom od osnovnih načela kvalitetne ishrane – raznovrsnosti.

"Tako sam se hranio u Pekingu jer je to bila jedina hrana tamo za koju sam verovao da neće napraviti probleme mom želucu", napisao je Bolt u autobiografskoj knjizi "Najbrži čovek na svetu".

"Doručak, ručak i večera, pileći medaljoni svaki dan, svaki obrok".

Ovakav, dosta ležeran način ishrane, tipičan je za Bolta koji je i inače voleo da izgleda dosta ležerno, a mnogi će baš to navesti kao razlog što mu karijera nije trajala i duže.

Lebron Džejms ne pokazuje ni minimalne znakove starenja.

Igra sjajno, statističke brojke mu ne padaju ni najmanje, što je sjajno za sportistu koji je 30. decembra 2021. proslavio 37. rođendan.

Džejms je trenutno četvrti najstariji NBA igrač, a s 37 godina u tako izraženom fizičkom takmičenju biti dominantan znači da se radi o čoveku koji neverovatno puno ulaže u sebe.

Lebron Džejms, poznato je, ulaže strašno puno vremena, truda i novca da bi održao svoje telo na vrhunskom nivou, a to podrazumijeva i ishranu.

"Pre utakmice Lebron najviše voli da pojede piletinu i testeninu sa škampima“, kaže Glen Liman, poznati kuvar vrhunskih američkih sportista koji je za Lebrona kuvao pet godina.

"Svinjetinu i uopšteno crveno meso ne jede nikada", dodao je Liman. Džejms je inače poznat kao veliki ljubitelj vina.

"Igram najbolju košarku života, pijem vino skoro svakodnevno, to nešto govori o lekovitosti“, rekao je Lebron Džejms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.