Pre tačno 20 godina počela je Federerova era

Izvor: B92, 02.Feb.2024, 17:26

Pre tačno 20 godina počela je "Federerova era"

Legendarni Švajcarac Rodžer Federer je na današnji dan pre okruglo 20 godina prvi put bio lider na ATP listi.

Teniski svet je u to vreme bio potpuno drugačiji - podloga u Melburnu još je bila zelena, Novak Đoković je igrao sa juniorima, Rafael Nadal nije osvojio nijedan Grend Slem.

Najstariji od velike trojke svetskog tenisa se tada ustoličio na teniskom tronu sveta osvojivši dve Grend slem titule >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Vimbldon 2003. i Australijan open 2004. godine.

Trijumf u Melburnu doneo je Federeru proboj na mesto broj jedan svetskog tenisa - prvi put u karijeri. U polufinalu Melburna tada je pobedio Huana Karlosa Ferera, potom u finalu Rusa Marata Safina.

"Bio sam vrlo nervozan na kraju tog meča, to se moglo videti, ali želeo sam da budem najbolji i to sam sada", rekao je u danu kada je zvanično postao prvi igrač sveta.

Federer je tada postao 23. svetski reket broj jedan u istoriji tenisa.

Pre njega, od 2000. godine na tom mestu su se izmenjala sedmorica igrača: Andre Agasi, Pit Sampras, Marat Safin, Gustavo Kerten, Lejton Hjuit, Huan Karlos Ferero i Endi Rodik.

Kada je nastupilo Federerovo vreme da vlada, vrh ATP liste bio je samo njegov četiri godine, ukupno 237 nedelja.

Naredni broj jedan bio je Rafael Nadal.

Federer je pet puta uspeo da se vrati na prvo mesto ATP liste - poslednji put 2018. godine kada je imao skoro 37 godina.

U međuvremenu pojavio se Novak Đoković.

Ostalo je istorija...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.