OSaliven nanosi štetu, treba da bude kao Federer

Izvor: B92, 24.Mar.2023, 00:44

"O'Saliven nanosi štetu, treba da bude kao Federer"

Predsednik Svetskog snukera Stiv Doson rekao je danas da sedmostruki svetski šampion Roni O'Saliven nanosi štetu snukeru neutemeljenim kritikama.

On je dodao da bi trebalo da bude pravi ambasador svog sporta, kakvi su Rori Mekilroj i Rodžer Federer.

Jedan od najboljih snukeraša svih vremena rekao je ove nedelje za Sportsmen da snuker nikada nije bio u goroj situaciji, taj sport nazvao je "jeftinim" i rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se igrači plaše da govore o tome.

"Snuker je veći od bilo kog igrača. Roni je fantastičan igrač i legenda našeg sporta, ali ponekad ode predaleko njegovim neutemeljenim komentarima. On često poredi snuker sa golfom i tenisom, ali bih ga izazvao, da li sa svoje strane podiže sport i ponaša se kao uzor, kao Mekilroj ili Federer", naveo je Doson u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

O'Saliven je u intervjuu kritikovao ljude koji vode snuker. On je rekao da je taj sport, poslednjih meseci pogođen skandalom oko nameštanja mečeva, u vrlo lošem stanju i "izvan svake krize" i sugerisao da bi rukovodstvo trebalo da se povuče.

Kritikovao je smanjenje broja profesionalnih turnira i novčanih nagrada u ponudi i čak je zagovarao ideju štrajka igrača kako bi se napravile ozbiljne promene.

O'Saliven je rekao da ljudi koji vode sport "nisu baš najbistriji" i da je snuker "izgubio svoj šarm" i postao kao sport koji se igra u pabovima.

Doson je rekao da 47-godišnji snukeraš nije razgovarao sa rukovodstvom o pitanjima koja je pokrenuo u intervjuu.

"Roni nikada nije prisustvovao sastanku igrača ili se našao sa nama da razgovaramo o njegovom mišljenju. Uoči pandemije nagradni fond je dostigao 15 miliona funti, a trenutno je 11 miliona. Pad od 2019. godine uglavnom je uzrokovan nemogućnošću da se organizuju turniri u Kini dok je zemlja bila pod nezapamćenim lokdaunom", naveo je on.

Doson je dodao da postoje mnogi individualni sportovi u kojima su nagradni fondovi znatno manji od snukera i podsetio da je ove sezone svakom igraču obezbeđena garantovana pomoć od 20.000 funti za troškove i razvoj karijere.

"Težimo da podignemo snuker naviši nivo, ali potrebno je da igrači budu ambasadori u javnosti i da pravim kanalima saopšte svoje brige. Komentari poput Ronijevih ove nedelje su štetni za nas kao sport i neosnovani. Ako bi Roni iskoristio svoju globalnu popularnost da bude pravi ambasador snukera, onda bi mogao da radi sa nama da podstakne napredak sporta u svoju korist i snukera u celini", naveo je on.

O'Saliven bi trebalo da brani titulu svetskog šampiona na predstojećem turniru u Šefildu, od 15. aprila do 1. maja. U slučaju da osvoji trofej, postaće rekorder sa osam titula svetskog šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.