Novakova pobeda 2014. nad Federerom bila je prekretnica

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 15:31

"Novakova pobeda 2014. nad Federerom bila je prekretnica"

Teniski analitičar Hil Gros smatra da je finalni meč na Vimbldonu 2014. odredio dalju putanju Novaka Đokovića ka vrhu svetskog tenisa.

Reč je o finalu u kojem je Novak uspeo da savlada posle velike borbe rekordera turnira sa osam titula, Rodžera Federera.

Federer je tada imao sedam titula u Londonu, Novak jednu, onu koju je osvojio 2011. protiv Nadala.

Ipak, u tom duelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Rodžerom, Đoković je pobedio sa 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4.

Hil je u podkastu "Analiza mečeva ponedeljkom" rekao da je taj trijumf bio presudan na dalji tok Novakove karijere.

"Mogu da tvrdim da je kvalitet bio bolji 2014. Mislim da je to meč koji ne dobija dovoljno pažnje, posebno jer je bio tačka prekretnica za Đokovića. Od te tačke, Novak je postao neko ko je sjajno nosio u velikim finalima, bolje nego iko pre, dok do tog dana to svakako nije bio slučaj, bilo je suprotno", smatra Hil.

On dalje kaže:

"Novak je gubio mnogo finala do tog meča. Mislim da je sa njim tada bio Boris Beker i ta pobeda nad Federerom u pet setova, u finalu Vimbldona, kao da mu je dala samopouzdanje da nastavi da pobeđuje u velikim finalima, da radi ono što je činio u ostatku karijere", dodao je HIl.

On je uporedio finala Rodžera i Novaka iz 2014. i 2019.

"Postoji razlog što je to finale Vimbldona iz 2019. ostavilo više traga od onog 2014. Te 2019. Novak nije bio daleko iza Federera. I bilo je široko rasprostranjeno mišljenje da će to biti ključno za to ko će završiti da većim brojem slemova kada se sve podvuče. To je bio dominantan osećaj u tom trenutku. Šta bi bilo da se to nije dogodilo? Nikad verovatno nećemo ni znati. Tako je bilo u tio vreme i publika je imala taj osećaj da je to možda poslednja šansa za Federera", poručio je Hil.

On je rekao i da je bilo jasno da je publika na strani Švajcarca.

"Uvek je postojala ta ljubavna afera između Federera i Vimbldona. Znamo kakva je publika bila i tada, ali kako je Đoković odgovorio na to, to je bilo zaista za pamćenje. Činjenica je da je sve otišlo u peti set. Zato je meč iz 2019. ostavio više traga, više nego taj iz 2014. Možete da kažete kvalitet, ali i dalje smatram da je taj susret iz 2019. bio bolji i epskiji iz ugla posmatrača", zaključio je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Federer,   Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.